Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Gulsparvar i januari

Publicerad 2019-01-28

Det är den sista måndagen i januari. Årets fågelräkning pågår även idag. Koltrasten är stationär på tomten. Idag var det 12 koltrastar här i gryningen. Två domherrar har också visat sig på morgonen intill fågelbordet. Gulsparven var talrikast med 18 individer, bland dessa en ensam gråsparv.

Bildmässigt har det blivit en akvarell med gulsparvar för att representera januari månad 2019.

Ekorre i kikaren

Publicerad 2019-01-18

Vi har hunnit till den 18 januari 2019. Början på ett nytt år, men med gamla vanor. Till dessa hör en nästan obligatorisk förmiddagspromenad i vår intilliggande skog. Jag har för det mesta en kikare kring halsen. Många jag möter frågar vad jag ser i kikaren. Ofta är det ingenting, men förhoppningsvis fåglar. 

Under gårdagen bröts vanemönstret på grund av en ekorre, som med sin yviga svans var på språng över en trädstam. Naturligtvis ville jag göra en bild av den fina ekorren mitt i språnget. Roligt med något nytt i kikarsiktet.

Den sneda stolpen

Publicerad 2019-01-08

Tisdagen den 8:e januari 2019:

Jag har under flera år haft en ofullbordad skiss med en svartmes på en lutande stolpe. Igår bestämde jag mig för att göra något i färg på pappret som var 300-grams akvarellpapper. Detta var ju tur,  efter diverse förbättringar av uppteckningen satte jag igång med att färglägga svartmesen och stolpens omgivning. Med färgen går det ju alltid att dramatisera bilden en del. Det gäller att få liv i akvarellen, som den här gången kändes lite ovanlig på grund av den sneda stolpen.

Det har varit många svartmesbilder nu i januari 2019.

Första dagen 2019

Publicerad 2019-01-01

Idag den 1 januari 2019 började det nya året. Vi beslutade att ta en nyårspromenad i skogen. En bit in på Kärleksstigen blev vi nästan bländade av en röd domherre på nära håll. Solen lyste på fågeln och gjorde färgerna intensiva för ögat. Domherren försvann in på den skuggiga sidan av stigen.

Av någon anledning bestämde vi oss för att ta den ganska långa och därför lite mer ansträngande "järnvägsrundan". Vi passerade trollträdet, som jag kallar en kullfallen tall med mäktigt rotvalv. Tomtarna som länge stått i sin stubbe var nu borta. Vi travade på längs stigen då belöningen för vår ansträngning plötsligt dök upp. Alldeles framför mina fötter hoppade en liten svartmes omkring i blåbärsriset. Jag tror knappast att jag varit så nära en svartmes tidigare. Troligen uppfattades inte min närvaro direkt av fågeln som sedermera for vidare upp i en närliggande tall.

Inspirationen att återge det upplevda infann sig som vanligt även på årets första dag.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap