Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Råbock på Vättern

Publicerad 2018-12-17

Under gårdagen målade jag en bild av en råbock. I det här fallet rör det sig om en båttyp, ett slags fraktfartyg, som användes i norra Vättern under 1700-talet och fram till 1800-talets senare hälft. Namnet kom av att båten var försedd med ett enda stort segel, ett så kallat råsegel. Troligen kom idén om ett enda segel från vikingaskeppen.

Råbockarna lastade urkalksten "limsten" från Harge by i Hammars socken. Kalkstenen forslades till masugnarna runt om  Vättern. Som returlast hade man järnmalm till Igelbäckens masugn.

En råbock kunde lastas med upp till 70 ton och låg då endast ca 40 cm över vattenytan. Råbockarna var dåliga kryssare, men tog sig snabbt fram i förlig vind enligt uppgift på spalten om råbock. www.tegelviken.com.

Kräsen stenknäck vid fågelbordet

Publicerad 2018-12-14

Idag är det den 14 december. Jag har varit ute i ateljén för att färglägga en akvarell av den stenknäck som jag tecknade av vid fågelbordet igår, på Luciadagen. Dagen inleddes med att vi försov oss och missade Luciasändningen i TV. När sedan stenknäcken dök upp, så blev den ett slags kompensation för den uteblivna Lucian.

Stenknäcken med sin stora näbb avsedd för en hårdknäckt matsedel hör till de exklusiva arterna vid fågelbordet. Stenknäcken visar sig bara korta stunder nu när endast solrosfrön finns att äta vid vårt fågelbord. Till jul kanske det vankas nötter vid vår matning. Då stannar kanske stenknäcken lite längre vid matbordet?

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap