Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Rosenfink i maj

Publicerad 2018-05-24

Den 24 maj är det fortfarande pågående värmebölja på våra östgötska breddgrader. Den varmaste majmånaden på länge förmodar jag. Ärtsångarens läte skallrar på vår tomt, den verkar att vara stationär här i år. Ringduvorna liksom skatorna är också ständigt närvarande i trädgården och omgivningarna här omkring.

Vid mina vandringar utmed sjön Boren har jag vid två tillfällen fått höra rosenfinkens snärtiga hälsning "pleased to meet you" från området intill Ekenäs och Motala Ström. Fågeln är dock väldigt svår att få in i kikaren högt uppe bland löven. Jag har i stället försökt att återge rosenfinken i en liten akvarell. I minnet har  jag försökt återkalla intrycket av en rosenfink som vi såg på Öland för många år sedan. Då fick vi se ett verkligt praktexemplar av en sjungande rosenfink på ovanligt kort avstånd. 

Även här hemma i Västra Lund har jag sett rosenfinken på nära håll, viket innebar en tydlig observation med handkikaren.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap