Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Orrspel och vårvinter

Publicerad 2018-04-02

Påskafton var det tidig väckning hos familjen Johansson. Halv fem var vi i gång, för  att klockan halv sex bli upphämtade av Daniel. Han  hade föreslagit att vi skulle bege oss till Kärnskogsmosse för att se på  orrspel. Under färden upplevde vi soluppgång över Tjällmoskogarna och fullmånen som följde oss vägen fram till spelplatsen.

När vi burit upp tubkikare, kameror och matsäck uppför det av glashal skare beklädda berget, bevittnade vi först en tom mossmark. Plötsligt fick jag se en mörk punkt i en tall. I tubkikarens förstoring uppenbarade sig den första orrtuppen. Därefter damp orrarna ner på spelplatsen, 15 stycken i den första räkningen. Birgitta spanade från det gamla flygledarhuset och såg ytterligare tre orrar. Daniel sökte sig närmare spelplatsen med sitt stora kameraobjektiv. Orrarna uppmärksammade försöket och försvann längre bort på mossen. 

Vi fick i alla fall bevittna 18 orrtuppar och någon höna under gott och väl en timme, innan vi vände hemåt efter fika och notering av bofink, spillkråka och senare en ormvråk.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap