Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Svartmesar och örnar

Publicerad 2018-01-03

Nu den andra januari 2018 har nyårssnön töat bort och barvintern har återskapat ett gråbrunt landskap med gröna inslag här i Borenshult. Vid vår mellandagsfärd till Lilla Fallvik var det främst örnskådning som var målet, samt att se till att allt var i sin ordning på Lilla Fallvik. Under färden dit hade vi gjort uppehåll vid Striern och sett två havsörnar där. När vi sedan passerade Bergshamra såg vi ytterligare tre havsörnar flyga över Ämmern. Vid Dalen i Söderö landade en ensam havsörn (2k) i Gassemålabacken.

Daniel var säker på att svartmesarna var på plats vid Vakendals dammar. Vi begav oss till fots ut på den kullriga marken mellan dammarna cirka 100 m från vägen. Där i och omkring tätningen av ädelgran hoppade åtskilliga svartmesar omkring bland tuvorna på jakt efter granarnas kottefrön. Trots att vi sedan hade ytterligare tre havsörnar intill Björkforsvägen, så blev det svartmesarna som gjorde störst intryck på oss den här fågelrika dagen i Kindabygden.

Jag målade sedan en akvarell som blev färdig lagom till nyårsdagen. Svartmesar på födosök.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap