Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Medevimässa och skarvar

Publicerad 2017-08-28

Augusti månad har varit varierande med deltagande som utställare på Medevimässan bl.a. Storlommarnas häckning i Kvarnsjön kunde vi säkerställa vid ett besök i Kvarnsveden intill sjön. Ungfågeln matades fortfarande av föräldrarna och verkar inte vara flygfärdig ännu. Vi vände åter till Råsö bro vid Åsunden för att chansa på örnarna. Den här gången blev storskarvarna modeller i ritblocket. Av skisserna blev det en akvarell med fyra storskarvar. Några havsörnar visade sig inte den här gången, men vi räknade till 45 skarvar i sundet.

Havsörnar vid Åsunden

Publicerad 2017-08-14

Fallviksvistelsen den här gången innebar fågelfattiga dagar med törnskator som främsta upplevelse, förutom en fiskgjuse ryttlande över Åländern. De årligen häckande sångsvanarna vid Dockekulla fanns förstås på plats med sex stora ungfåglar. Torsdagen den 10 augusti for vi via Oppeby ut till Råsebro. Från rastplatsen där vid Hornkorset hade vi bra utsikt över Åsunden. Först spanade vi in fyra strandskator på stenraden mitt ute i sundet. Längre bort på en rad stora stenar räknade vi under en timme 24 skarvar. Plötsligt dök två havsörnar upp över sundet. Båda örnarna vände uppåt i luften och fick sällskap av ytterligare en havsörn. Tre havsörnar svävade då en lång stund över öarna ute i sjön. En av örnarna landade i en talltopp på motsatta stranden. I tubkikaren hann jag göra flera skisser på plats av örnen, som var en ungfågel med ljus bringa och mörkt huvud. När den lyfte på vingen syntes vita inslag på undersidan. Jag målade sedan en akvarell med havsörnen som motiv. Troligen var örnen i sitt andra eller tredje kalenderår.

Grävling och fågelskådning

Publicerad 2017-08-07

Nu en bit in i augusti är det vadarfåglar som gäller i skådarkretsar. Rapporter från Roxen (Svartåmynningen) av kustpipare, kustsnäppor och många andra blev anledning till att vi åkte dit för att se vadarna på plats. Förutom nämnda arter blev en glada stående på grunt vatten en liten sensation bland fågelexperterna. Ett minne utöver det vanliga blev mötet med en grävling den 29 juli. Det var intill vägen nedanför Härsjö gamla skola som vi fick tillfälle att se grävlingen på mycket nära håll. Bra foton blev inspiration till två akvareller med grävling. Även ett skogsparti med orrar har jag målat efter en teckning gjord i Vileboskogen. Den 18-19 augusti deltar jag med konstutställning på MEDEVIMÄSSAN 2017.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap