Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Tidig morgon med orrspel

Publicerad 2017-05-11

Under lördagen den 6 maj var vi uppe halv fem på morgonen för att följa med Daniel på orrspel vid Kärnskogsmosse. Redan på vägen in emot mossen stod en tjäderhöna på vägen och jag fick ett lyckat kameraskott från bilen. Daniels bil är mycket rikt utrustad med kameror och skarpa objektiv samt diverse fältutrustning. Vår son har blivit en verklig naturfotograf, som inte skyr några besvär för att lyckas med sina bilder. Inte mindre än 17 orrar spelade ute i mossen under morgonen. Senare på förmiddagen besökte vi Fröjerums våtmark med årtor, bläsänder och många snatteränder. Framemot Norsholm upptäckte vi ett par fiskgjusar i sina häckningsbestyr intill Motala Ström. Något förvånade över boets placering intill vägen, vände vi hemåt mitt på dagen som redan varit lång.

Talgoxen hävdar reviret

Publicerad 2017-05-09

Maj månad inleddes med Konstrundans sista dag. 103 personer besökte min ateljé i år. I trädgården filar talgoxen på sin vårsång och stenknäckarna kommer dagligen till grässluttningen där fågelbordet stod. Många arter har passerat under vårvintern, järnsparv och bergfink bland annat. Talgoxen är ständigt på vakt i Ingrid Marie-trädet där hans holk är belägen. Flugsnapparen brukar också vilja bo i talgoxens holk.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap