Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Historiens vingslag

Publicerad 2016-07-21

Onsdagen den 13 juli anländer vi till Fallvik. Torsdagen den 14 juli inleds med en lång vandring till Hagalund, torpet där Far och Mor bodde tillsammans med ett norskt timmerhuggarlag vintern 1941-42 som var mycket kall. Jag föddes sedan i juli 1942 och var alltså på gång där i Hagalund redan då! Jag målar en akvarell vid återkomsten till Lilla Fallvik. Storlommarna simmar i grupper i Åländern kunde vi se under vår vandring. På kvällen är samma lommar i Kvarnsjön. Storlom blir alltså nästa motiv. Söndagen den 17 juli kör vi runt sjön Nimmern som verkar tom på sina skäggdoppingar. Vi fikar vid sjön och kör vidare på Bodavägen. Vi stannar för ett bilmöte alldeles där vägen passerar intill sjön. Då upptäcker vi doppingarna som tagit skydd i viken full med gula näckrosor. Det blir nya motiv i form av Birgittas foton till ännu en akvarell. Jag har just kommit igång med bilden när min kusin Anne-Marie dyker upp på torpet tillsammans med dotter och måg. De hade besökt hennes barndomshem Lövsveden beläget några kilometer från Lilla Fallvik en bit upp i skogen från Kvarnsjön och Sandstugan. Det var lång väg till Herrsjö skola från Lövsveden, berättade Anne-Marie. På 1940-talet var det också mycket kalla vintrar. En snörik vinter fick Hugo, som hennes pappa hette (min farbror), köra med hästen och en träplog åtta kilometer till skolan, så barnen kunde följa plogen på skidor fram till skolan. Sen skulle man ju hem också genom en snötyngd skog. Det var andra tider då, sade Anne-Marie. På kvällen dyker en fin räv upp på tomten. Den uppvisar sitt typiska rävbeteende med sorkhopp och andra typiska rävaktiviteter. jag fick trots dubbla köksfönster bra foton av händelsen. Historiens vingslag kändes påtagligt i och med vårt besök i Hagalund som nästan tangerade kusinens besök i sitt barndomshem Lövsveden. Gamla minnen passerade revy med minnen av gamla tider i bygden.

Midsommar och skarvar

Publicerad 2016-07-02

Midsommaren i juni överraskade med i stort sett vackert väder hela helgen. Det var vernissage på konstutställningen Svarta Fåglar, som gick av stapeln i Midsommargalleriet i Stjärnorp intill Roxens strand. Jag var en av 15 inbjudna konstnärer att skapa konst utifrån innehållet i boken Svarta Fåglar, en roman av Bernt på Alnäs, vilket står som författarnamn för Bernt Carlsson som äger Midsommargalleriet. I romanen lever Arv, som huvudpersonen heter, sitt pensionärsliv tillsammans med skarvarna i Roxen och iklädd våtdräkt fiskar Arv med skarvflocken i sjön. Just den sekvensen gav mig idén att måla en bild där Arv fiskar med skarvarna, under uppsikt av en sångsvan. Arv hade även svanarna i sjön som sina vänner. Mycket annat händer i romanen, som är underhållande läsning och mycket fantasifull. Nere i Fallvik har vi som vanligt vildsvin och dovhjortar i mängd liksom glador och en unik rävupplevelse nedanför Annelund. Räven plundrade ett tofsvipebo.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap