Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Varfågel och vildsvinskatastrof

Publicerad 2015-12-30

När detta skrivs är det den 30 december och året 2015 är snart till ända. I går den 29 december åkte vi på inspektionsresa till Lilla Fallvik. Det var en solig dag med ett vackert snötäckt landskap att skåda under färden. Vi besåg en fin fotoutställning i Rimforsa under resan ner emot Fallvik. Fina svartvita bilder i stora format, mer än hundra år gamla, med en imponerande skärpa. Vi passerade Söderö och genom dalen på spaning efter fåglar. inga örnar eller annat anmärkningsvärt syntes. Vi var nästan framme vid Vakendals dammar då vi upptäckte en vit fågelkropp i toppen på en slybuske ute i det inhägnade provhygget. Vi fick skärpa i kikarna och kunde se varfågelns svartvita profil på sin typiska spaningsplats i trädtoppen. Väl framme vid Lilla Fallvik väntade katastrofen. Vildsvinen hade fullständigt demolerat tomten, som liknade en nyplöjd åker under det tunna snölagret. Tredje gången under en tvåårsperiod är vi drabbade av grisarnas framfart. Ett sorgligt konstaterade så här i slutet av året. Men varfågeln var fin och blev vederbörligen rapporterad på Svalan.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap