Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

En dag vid Tåkern

Publicerad 2015-10-24

Den 15 oktober var vädret åter soligt och lugnt. Vi bestämde oss för att realisera gårdagens planer och startade hemifrån efter frukost ut mot fågelsjön Tåkern. Genom Vadstena mot Åbylund gick färden via Strå till Hov och till Sandbyvägen. En bit in på vägen såg vi en stor grågåsflock lyfta med Palsgården som kuliss, vilket jag lyckades fotografera från förarsätet i bilen. Samtidigt observerade vi flera gåsflockar ute i åkerlandskapet. Jaktvårdare Strand kom körande och vi språkades vid ett tag genom bilfönstren. Det var ganska länge sen sist. Jag frågade om älgjakten och han nämnde Janne Engholm (grannen). -Han är ute alla dagarna under jakten, sa Kenneth. Själv hade han uppehåll i jakten för att laga spången vid Svanshals. -Vi ses snart igen, bestämde vi och körde vidare. För vår del vände vi i Sandby och for bort till Hovtornet. Vid hovtornsparkeringen stod en röd Volvo av äldre modell som jag kände igen. Jan-Erik från Mjölby stod mycket riktigt i fågeltornet och det var även länge sedan vi sågs. Havsörn och fjällvråkar fanns vid sjön liksom vitkindade gäss. Jan-Erik tog upp ett gammalt minne av en kväll i tornet för ca 25 år sedan, när jag stod i plattformen och målade en gärdsmyg direkt inför motivet. Det hade tydligen gjort ett bestående intryck. Senare vid Glänås fanns förutom grågäss och sothöns även flera stjärtänder samt snatteränder och årtor som tippade med stjärten i vädret i det grunda vattnet. Någon varfågel vid Väversunda fanns inte ännu, vad vi kunde se som avslutning på Tåkerndagen.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap