Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Glada i midsommartid

Publicerad 2014-06-24

Månaden juni 2014 är snart till ända och midsommaren är firad än en gång. Jag tänker tillbaka till början av maj då skogssnäpporna hade landat i Söderödalen. Kärret nedanför Annelund var fyllt med vattensamlingar och flera skogssnäppor verkade trivas i den vattensjuka kärrmarken. Senare kunde vi konstatera häckning, såsom flera gånger förr, i skogen intill Kvarnsjön. I kärret har en mängd tofsvipor bildat revir, vilket resulterat i en lyckad häckning för flera par. Att följa vipungarna har därför varit möjligt under utvecklingen från dununge till flygfärdig fågel, detta via intensiva studier med kikare och ritblock. Några fotoförsök på långt håll blev det också. Under midsommaraftonens morgonrunda i Söderödalen såg vi först kniporna vid Vakendal, ringduvor, tofsvipor och en beckasin. Från vägen vid ekbacken innan Norrö upptäckte vi en stor fågel på fältet. När fågeln kom på vingarna var det ingen tvekan. På bekvämt kikareavstånd kunde jag och vår son Daniel snabbt konstatera att det var en röd glada. Vi följde med i gladans flykt över fältet och när den senare drog bort förbi vägskälet mot matekshållet. Plötsligt var det tre rovfåglar i luften. Först trodde vi att det var artfränder till gladan som dykt upp, men det visade sig vara två vråkar som gjorde utfall mot den större fågeln. Ormvråkarna, som var svåra att åldersbestämma, irriterade gladan som steg högre och högre i luftrummet samt gjorde en utbrytning ut över Ämmerns blå vatten. Vråkarna verkade ge upp förföljandet och kretsade bort över skogen. Senare dök tranparet upp vid planteringen intill dammarna, någon ungfågel syntes inte till vid tillfället. Mycket hinner man se under en långhelg som denna midsommar, pricken över i var nog en grävling i närbild nära Västantorp. Sångsvanarna vid Vakendal har fyra ungar även i år kunde vi konstatera.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap