Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Svarthättor, vitsippor och konstrunda

Publicerad 2014-04-29

Det är dagen före Valborg när jag gör dessa minnesanteckningar. Nyss kom jag in från skogen som nu är fylld av blommande vitsippor och fågelsång. Jag hörde svarthättor på flera ställen och lyckades faktiskt få in en sjungande hane borta vid Björkelund. Strax anade han min närvaro och dök på svarthättors vis som en fallande pil ner bland lövverket. Även trädpiplärkan uppenbarade sig ljudmässigt, men den blev för ansträngande att få fatt på i kikaren. Förra veckan under vistelsen i Lilla Fallvik var det Söderökärret som gällde. Där upptäckte vi flera skogssnäppor, enkelbeckasiner, sånglärkor och som mest ca 20 tranor. Sångsvanar och grågäss vid Vakendals dammar hade också anlänt till fjolårets häckningslokal i det med åren allt frodigare vassriket. Över den största dammen såg vi också en fiskgjuse hänga i luften och där spelade kniporna upp sina ritualer inför ännu en häckning i Vakendalsdammen som numera är en etablerad våtmark och en utmärkt fågellokal. Under påsken lappade vi ihop vildsvinsskadorna på Lilla Fallvik, hoppas det nysådda får vara i fred från ytterligare vildsvinsbesök. Efter Valborg blir det som vanligt deltagande i Norra Vätterns konstrunda

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap