Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Till Tåkern på nya vägar

Publicerad 2014-02-21

Den 18 februari var solig och det var vindstilla här i Borenshult. Vi hade bestämt oss för att för första gången köra den nya vägen mellan Motala och Mjölby. Vi åkte en stund senare på en splitterny vägsträcka med vägräcken, genom ett vårlikt februarilandskap. Vägen var fin men förmodligen mycket dyr. Efter att ha konstaterat detta svängde vi av mot Hogstad via Väderstad ut mot Tåkern. Vid Hov vandrade vi ner mot en isbepansrad sjö. Vi spanade av vidderna med våra kikare från utsiktstornets övervåning. Mängder av vita svanar avtecknade sig långt ute i sjön där råken från Mjölnaån löper ut i isen. Själv fick jag strax in ett par grågäss i tubkikaren. Gässen stod uppmärksamt spanande åt var sitt håll ute i Furåsaängen. Jag började teckna av motivet som jag såg i kikaren, då ytterligare ett fågelskådarepar äntrade tornet. Kvinnan i sällskapet, som talade med finsk brytning, var fotograf utrustad med en värstingkamera med långt objektiv. Hon tittade intresserat på min påbörjade gåsteckning. -Vad fint, sa hon som ett artigt konstaterande. Snart smattrade den förmodade finskans kamera i värsta pressfotografstil. Vi kom sedan i samspråk, varefter nya motiv dök upp i våra kikare. Bland annat 16 flygande knölsvanar och ytterligare ett grågåspar som kom flygande över Tåkerns is m.m. Fotograferandet var hennes hobby och var bara avsett för personligt bruk, sade fotografen. Hon visade bilder från sin mobiltelefon på en frusen stor groda. De hade upptäckt grodan under en exkursion just till Hovtornet och när paret nu återvände vintertid låg grodan kvar, fastfrusen i ett frostlager. Det var en fantastisk bild med skärpa och en färgskala modell Rembrandt, tyckte jag. -Jaha, du målar förstår jag, sade hobbyfotografen, vilket visade sig vara ett gemensamt intresse. Efter det avslutande fikat for vi hem via ett virrvarr av nya vägar och Charlottenborgs garnaffär. Dagen därpå var landskapet täckt av nysnö. Februarivintern var återställd och av grågässen på teckningen har det blivit en akvarell.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap