Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Sparvhökar och fågelbord

Publicerad 2013-11-26

Den 25 november körde vi ett varv kring Tåkern. Avsikten var att sätta upp affischer inför kommande utställning. Fågelskådning i hård motvind blev det från Hovtornet med tusentals svanar i kikaresiktet och en havsörn syntes sväva långt borta mot Hångerskogen. Änder av olika slag kurade för den hårda blåsten i pärlbandsformation intill vassarna. I dag den 26 november är jag i full gång med förberedelser inför utställningen. Jag står intill fönstret i vardagsrummet, från vilket vi har uppsyn över fågelbordet på bred front. Plötsligt smäller det till mot fönsterglaset. Jag tittar ut och ser sparvhöken försvinna från fågelbordet i skydd av cypressen. Tydligen hade höken slagit mot något och hindrats av fönsterglaset. Senare på eftermiddagen har vi färdats några mil upp i Karlsbyskogen för att hämta lingonris. Jag deltar inte själv i risknipsandet utan håller uppsikt på naturen omkring oss. Det har börjat skymma så smått, när jag konstaterande detta riktar min uppmärksamhet mot den rodnande skyn. In i mitt synfält passerar dagens sparvhök nummer två. Höken försvinner bort över trädtopparna i ljudlöst glidande flykt. Kanske var den på väg mot villabebyggelsen i Karlsby och matnyttiga fågelbord?

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap