Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Åter till Tåkern

Publicerad 2013-09-17

Via de nya vägarna kring Motala och Vadstena for vi i lördags äntligen till Tåkern. Historiens vingslag visades vid det nya Naturum Tåkern. Glänåstornets stomme fanns där att beskåda liksom foton på bl.a. Gebbe, Elderud och Bergengren. Det var kul att se bilder från fältstationens begynnelse. Dessförinnan hade vi beskådat en stor mängd brunänder och fiskgjuse från Hovtornet, även snatteränder var det gott om. Vi hade också vandrat ner till Sjötuna udde via en skrovlig men kreaturslös ängsmark. Vi fick god belöning i form av 110 tofsvipor, 1 kustpipare, 1 grönbena, 2 enkelbeckasiner, 1 småsnäppa, 4 strandpipare och som pricken över i ca 40 kärrsnäppor. Det blev ett lyckat kameraskott och senare en akvarell av kärrsnäpporna. Dagarna innan hade jag avslutat vår Fallviksejour med att måla vår morgonobservation av en duvhök i Söderödalen i ett virrvarr av torra grenar.

Augusti - September

Publicerad 2013-09-11

Augusti månad har passerat utan att jag hunnit anteckna något i naturrutan. Jag målade i slutet av augusti en ung havsörn i skymningsljus vid Söderö på ett av de höga bergen intill ekbacken i dalen. En fin bild av en glada och ormvråk blev det också då, vid fälten intill Oppeby kyrka. Nu efter fem dagar i Lilla Fallvik har det fyllts på med nya intryck i reviret kring Söderö och bort mot Dockekulla.I september är det i första hand rovfåglarna som står på önskelistan. Att vänta sig rovfåglar i samma stora antal som exempelvis vid Tåkern är ju inte att tänka på härnere i skogsbygden. På kvällsturen i lördags hade vi ändå ovanlig tur. En stenfalk poserade ute i ängen vid Herrsjö på en stor sten. Vi fotade suddigt genom bilfönstret, men hade fint kikareavstånd. Förmodligen var det förklaringen till våra obestämda falkar vid lilla Fallvik tidigare på dagen. En falk som på typiskt manér för stenfalk svepte in över vår tomt på väldigt låg höjd försvann in i lindarna men dök strax upp tillsammans med en artfrände på gemensamt utfall mot något byte över ängen, med sjön Åländern i bakgrunden. Senare vid Herrsjö dök även den stationära tornfalken upp intill vägen där stenskvättorna haft sitt revir under den gångna sommaren. Vi for vidare till Håleboreviret där vi bland annat såg kungsörn förra året. Genast när vi parkerat på vår skådareplats intill vägen så flög en stor fågel förbi en bit ut i ängen. Den stora fågeln slog ner i en tall en bit tillbaka mot Hålebo, på perfekt tubkikareavstånd. Det var en havsörn 2k som satt kvar tillräckligt länge för avritning, innan den flög vidare mot Åländern. Uppe på berget i ängen stod några dovhjortar i det skumma kvällsljuset. Vi fick ändå bra skärpa i kikarna.Sedan vände vi hemåt i det mörknande skogslandskapet.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap