Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Julianteckningar

Publicerad 2013-07-07

Lördagen den sjätte juli inleddes med en vandring i Knäppaområdet, utmed Borens stränder. Vattnet var tjänligt för bad kunde vi läsa på anslagstavlan intill badplatsen vid Gröna plan intill Sjöbo. Skäggdoppingar i stort antal dominerar fågellivet i Vedemödelen av sjön kunde vi konstatera.

För ett par dagar sedan kom vi hem från Kinda och Lilla Fallvik med nya intryck, bland annat av den, som vi trodde, ensamma kniphonan. Knipmamman hade nu fyra eller vid en annan räkning sex ungar. Ungfåglarna var dock väldigt självständiga och var ofta långt ifrån honans kontroll. Vidare såg vi vid Vakendals dammar bland annat en brun kärrhök på jakt i landskapet. I går den sjätte juli på kvällen for vi ut till Olivehult för att eventuellt höra på kornknarren. Någon knarr kunde vi inte höra, däremot trumpetade några tranor från Stråkenhållet och en halvstor fågel på avstånd kunde väl vara en sparvhök, troddde vi när vi vände vid hästhagen. Dikesrenen var väldoftande av många sorters sommarblommor och klövern lyste röd i kvällssolen. Något senare en bit hemåt fick vi se en rovfågelsiluett högt i en torr talltopp. Efter kontroll genom Birgittas lite skarpare kikare, kunde jag konstatera att det var en pilgrimsfalk som avtecknade sig emot aftonhimlen. Någon tubkikarebild hann det aldrig bli, falken gäckade oss på tre ställen nära varandra. -Vad stor den var, tyckte Birgitta om falken. Jag hade redan bestämt mig för att det var en hona, som nu hade fösvunnit i sommarkvällen.

Från Fallvik rapporterade vår dotter Anette att de bland annat sett en stor älg under kvällsrundan. Vår runda avslutades med en frisk räv intill vägen ner mot Björka.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap