Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Midsommar i Kinda

Publicerad 2013-06-25

Årets Midsommar är nu passerad. Min förkylning och hosta har ebbat ut och vi kunde fira midsommar som vanligt i Lilla Fallvik. Vädret har som omväxling varit ganska soligt under helgen där nere i Kindabygden. Söderö har sorg, då godsherren Johan-Gabriel Beck-Friis har av lidit. Det känns en saknad även för mig, vi var ju lika gamla, vilket jag beskrivit i ett minnesord i ÖC. Som vanligt är det gott om dovhjort men sämre med fågellivet nere i Söderöreviret. Tranorna hittade vi i alla fall efter ett par dagar. De har en unge även i år och tillbringar dagarna mellan Vakendals dammar och Norrö. I vår stora fågelholk har det svartvita flugsnappareparet en kull att föda även i år. När Birgitta spikade upp ytterligare en holk upp emot granplanteringen, så kom genast en flugsnappare dit också. Kanske var det bigami på gång eller var det ytterligare en flugsnapparehane som sjöng från björken där den nya holken är uppsatt? I dammarna vid Vakendal såg vi under veckan en ensam kniphona, troligen berövad sina ungar, medan sångsvanarna däremot har lyckats få fyra ungar i samma vatten. Ytterligare två tranor med myrvattenbruna ryggar hann vi se i dalen vid Norrö innan vi vände hem till Motala igen efter en lyckad midsommar vid torpet, som även innefattade galande gökar, skogssnäppa, storlom och en trolig trädlärka.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap