Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Fågelliv i april

Publicerad 2013-04-08

Den 8 april är en måndag och vi beslutar att fara ut mot Borensberg och Norrbysjön vid Sjöbacka. Vid första anhalten innan Sågarehem finner vi några poserande storskrakar, ett par som gonar sig i solen intill iskanten. En annan skrakhane oroar och en liten revirstrid uppstår i några sekunder, sedan fortsätter storskrakparet att sola intill Strömkanten. Grågäss, tranor och tofsvipor på fälten ute vid Norrbysjön är det första vi ser där ute mellan Kungs Norrby och Bjärka. När vi senare anländer till Sjöbacka ser vi en häger flyga förbi. Vi fotar grågäss och tofsvipor i solskenet. Utefter vägen mot sågverket står massor av grågäss ute på gärdet. Efter fika i bilen går vi en bit efter vägen med våra tubkikare och får in bläsgäss och sångsvanar samt en mängd andra gäss bl.a sädgås och vitkindad gås. Bläsgässen visar sig senare vid en räkning i medljuset från kanalbanken vara 37 stycken. Tidigare hade vi sett en havsörn (Adult) som jagades runt av en fiskgjuse. Salskrakar fanns det också i vattnet vid Sågarehem. Avslutningsvis innan vi lämnar Sjöbackaområdet räknar jag 24 viggar i vattnet. Flera lärkor drillar också i det vackra, men kalla vädret innan vi beger oss hemåt för att smälta intrycken av turen kring Norrbysjön både vad det gäller teckningar och foton.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap