Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Gärdsmyg och urskog

Publicerad 2012-10-28

Sista dagarna i oktober passerar just i skrivande stund och naturen förbereder sig för vinter. Nedfallna löv gör marken brun och stigarna otydliga i vår skog här i Borenshult mellan Västra Lund, Offerby och Björkelund. Fågellivet inne i skogen går verkligen på sparlåga nu. Den tysta månaden november nalkas liksom en sent bestämd utställning i min målarateljé. Fågelupplevelserna inne i skogen är få, några arter varje gång under min dagliga entimmesvandring där. En av de mest minnesvärda upplevelserna denna månad var en gärdsmyg som varnande hade upptäckt mig på ett tidigt stadium. Gärdsmygen höll till kring och på en stor stubbe intill järnvägsspåret där avverkning skett med breda gator vid sidan av spåret. Många rotvältor finns också därborta i Offerbydelen av skogen, där en riktig urskog håller på att ta form, om den nu får vara i fred.

Jägare, pilgrimsfalk och blå kärrhök

Publicerad 2012-10-19

Oktober månad sprakar nu i sin finaste färgprakt. Under en dagsutflykt vintrade vi in torpet Lilla Fallvik. Detta var den 6:e oktober och jägarna samlades till genomgång inför älgjakten på Söderös marker. Flera billaster med jaktfolk passerade vår tomt. I fantasin föreställde jag mig en del av jaktlaget fångade i ett humoristiskt ögonblick. På min barndoms teckningsmanér och förmodligen inspirerat av uppväxtårens jaktlag i Hycklinge. Fredagen den 12:e oktober for vi på fågelskådning till Svartåmynningen vid Roxen. Genast när vi anlände till fågelplattformen vid Nybro fick Birgitta in pilgrimsfalken i sin tubkikare. Jag spanade in den också och tecknade direkt ur tubkikaren av motivet på högsta zoom i Swarovskituben. Nitton hägrar landade ute i ängens vattensamlingar och grågässen var säkert minst ett tusen, en del sädgäss fanns också. Mängden vitkindade gäss var också påtaglig, cirka 230 trodde jag att det var. Den vackraste upplevelsen den här dagen seglade efter fikarasten in i kikarebilden, nämligen en blå kärrhökshane, metalliskt lysande i det vackra höstvädret mot bruna mader. Vi hade då sällskap av ett par småländska skådare som vi stolt kunde visa begivenheten direkt i våra egna tuber.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap