Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Juli

Publicerad 2012-07-24

Nu i juli månad var det min 70:e födelsedag. Bemärkelsedagen firades i familjekretsen på Borenshultsgatan 32 i Motala, vår bostad sedan 1965. En exkursion till ön Fjuk i Vättern tillsammans med biologen Roger Larsson hade jag hunnit med innan födelsedagen. Under båtturen hann vi, Roger, jag och hans små döttrar att bese den stora skarvkolonin på holmarna som kallas Erkerna en bit från Fjuk. Cirka 700 fåglar påstås bo där, vi tvivlade inte på uppgiften när vi kom nära den stora kolonin. Jag målade sedan efter hemkonsten flera akvareller med fyren på Fjuk i centrum.

Nere kring torpet i Kinda är det som vanligt gott om naturupplevelser. Att se de vuxna tranorna flygträna sin enda årsunge (som nu har de vuxna tranornas storlek) är en upplevelse utöver det vanliga, och även en fortsättning på fjolårets studier av samma tranföräldrar med det årets ungfågel, som vi inte då hann följa ända fram till flygfärdigt skick. Annars har tofsviporna varit i centrum nere i Söderödalen. Honan ruvande på boet har jag sett och målat liksom senare viporna med sina ungar på en åker intill sjön Ämmerns vik vid Norrö.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap