Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Tåkerns Naturum och nattsångare

Publicerad 2012-06-18

Onsdagen den 13 juni var vi vid Tåkern. Motala Biologiska Förening, där vi är medlemmar, hade inbjudits att hålla månadsmöte i Tåkerns nyinvigda Naturum. Vi fick med hjälp av guiden Olle Kvarnbäck studera den stora och nya anläggningen i sin hela prakt med snidade fåglar av imponerande snitt av Vesa Jussila från Valdemarsvik m.m. Ett fantastiskt bildspel om Tåkernbygden fick vi också se, man kände igen sina tassemarker, uppförstorade, ofta i fågelperspektiv. Sedan vid kl. 21 så var det dags för nattsångareexpeditionen, också under ledning av Olle Kvarnbäck. Vid Ramstadbron var det ganska tyst, men när vi senare stannade vid Väversunda vasslager hördes genast kärrsångaren från en buske sedan ytterligare en kärrsångare under intensivt spel. Det var mörkt när vi anlände till Alvastra gamla pålbyggnad, men desto intensivare sång. Här hördes förutom en kärrsångare ett flertal näktergalar, gräshoppsångare m.fl. under ihållande spel. Konserten fortsatte vid Hov där en vassångare skulle hålla till, men den kunde vi inte urskilja i den imponerande ljudkulissen klockan halv ett på natten över Tåkerns vassar. Nere vid Vakendals dammar i Söderö såg vi på torsdagen att de häckande tranorna har en unge även i år och sångsvanarna där har fyra ungar. En beckasin i Söderös kärrmark blir dock mitt senaste akvarellmotiv.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap