Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Tåkern

Publicerad 2012-05-09

Söndagen den 6 maj var vi tidigt på fötter för att kl. 8.00 samlas vid Biologernas lokal för vidare färd mot Tåkern. Tåkerns nya Naturums föreståndare Ellen Hultman hade tidigare bjudit in föreningen till en guidad tur vid Glänås. Ellen hälsade oss välkomna redan vid parkeringen och vi gick sedan i samlad trupp till det vassbeklädda fågeltornet för någon halvtimmes fågelskådning över en solbelyst sjö. Många arter finns att skåda så här års. De rödhuvade dykänderna fanns nu bland många änder ute i den yttersta vassen. Om det var samma par som tidigare synts någon vecka vid Ljung är svårt att veta. Sexton Motalabiologer fick i alla fall en ovanlig art in i sina kikare. Medlemmar ut Tåkerns fältstation visade sedan ringmärkning av ett par talgoxar nedanför tornet. En stund senare fastnade en lövsångare i nätet ute i snåren intill vandringsleden. Vi fortsatte med Ellen Hultman som ciceron vår vandring ut mot Svanshals äng. Skäggmesar svirrade på avstånd, men uppfattades endast av oss längst bort i kön. En liten snok låg ihoprullad intill ledens plankor, vi såg sedan flera ormar under vandringen. Grågässen ute i ängen hade redan ungar i olika storlekar. En liten flock grönbenor for hit och dit innanför vassbältet. Gulärlan syntes också på avstånd ute i ängen. Vi vandrade, efter att ha tagit avsked av Ellen Hultman, vidare på egen hand. Bruna kärrhöken syntes på flera ställen under vandringen ut mot Svanshals udde liksom sävsparven. Flera hanar kvittrade sin typiska strof från vassens topp här och var under vägen tillbaka mot Glänåstornet. Den 13 juni är vi i Motala biologiska förening välkomna tillbaka för att bese anläggningen vid Glänås i färdigt skick, följt av en nattsångarexkursion. Då är Naturumet invigt och klart. Invigningen sker med pompa, ståt och kungabesök den 25 maj.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap