Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Rödhuvad dykand

Publicerad 2012-04-04

Mars månad var ovanligt varm på slutet. Nu är det april och istället ovanligt kallt för årstiden. Tio cm nysnö på påskafton vaknade vi upp till i Lilla Fallvik (Kinda) där vi befann oss under några påskdagar.

Innan påsk var vi en eftermiddag på fågelskådning vid Roxen. Bland annat hade vi en pilgrimsfalk på långt håll där den satt på en bänk ute vid fågeltornet. Storspov, 2 st fjällgäss, krickor, stjärtänder, gravand och olika gåsarter fanns också att skåda. Vid parkeringen fick vi tips om om rödhuvad dykand vid dammarna i Ljung. Vi for dit på hemvägen. Några fågelskådare var på plats intill dammen på kyrksidan. Där låg mycket riktigt det rödhuvade dykandparet, hanen med rödorange huvud och honan beigefärgad med brunt huvud.

Rödhuvad dykand, hane, har jag tidigare tecknat och målat för många år sedan vid Tåkern. Det var en raritet även då och bilden var med i ett nummer av Vingspegeln på den tiden. Det fanns inte så mycket fotodokument på arterna då, så det tecknade materialet användes gärna som illustration. Nu har jag åter målat en stor akvarell av dykandparet vid Ljungs dammar.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap