Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

I utterspår

Publicerad 2012-01-31

Efter en tidigare teoretisk information i biologilokalen var det söndagen den 29 januari dags för utterspårning i praktiken. Inte mindre än 14 Motalabiologer mötte upp vid Gästis för vidare färd till Boxholm.

Vid OK-macken i Boxholm mötte instruktören Anders Wickström oss för några timmars exkursion i Boxholmsområdet. Anders berättade till ackompanjemang av Svartåns brus om de upplevelser han hade av upphovet till de talrika spår intill vattendraget som bland annat visade var uttrarna hade sitt gryt.

Ett par strömstarar dök också upp under förflyttningen mellan de första punkterna intill forsen. Boxholms kyrkklockor klämtade i bakgrunden

Vi for vidare via Boxholms industriområde till den så kallade laxtrappan med fördämningar mot sjön Sommen. Här var det både kanor och spår efter de skygga och nattaktiva mårddjuren.

Under alla år som utterspårare hade Anders Wickström ännu inte mött så värst många levande uttrar. När jag själv berättade om ett eget uttermöte på just den här platsen ser han tvivlande ut, men jag måste ju ändå lita på vad jag själv sett. Min bror Inge och jag hittade en död utter vid Järnlunden år 2003 innan jul. Den låg ju stilla i alla fall. Det blev en artikel i Länstidningens julnummer med anledning av fyndet.

Roligt att träffa en sådan eldsjäl som Anders Wickström, som trots mager utdelningen, envist följer uttern i spåren vid vattendrag och fördämningar i Boxholm med tillhörande omgivningar.

Vi besökte också Öringe på hemvägen. Endast en flygande strömstare visade sig en kort sekvens innan vi begav oss hemåt. En jätteflock av kanadagäss betade på fälten vid Ekeby såg vi när vi via Ryckelsby – Hov begav oss hemåt.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap