Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

En oktoberutfykt

Publicerad 2011-10-27

Det har hunnit till onsdag i den sista oktoberveckan och jag beger mig tillsammans med min kollega Gebbe Björkman via Ödeshög mot min barndomstrakt Söderö i Kättilstad. Vi besöker Annelund och de rester och husgrunder som finns kvar av min tidiga barndoms miljö fram till och med 1948. Farmor bodde sedan kvar ytterligare tio år i Annelund innan det revs i slutet av 1950-talet. När vi tillryggalagt den gamla vägen till fots möts vi av åsynen av ett vildsvinskadaver och rester av slaktade hjortar m.m. Korparna kretsar över gläntan som förr var vår tomt. Någon timme senare kör vi in i Söderödalen och ser genast två havsörnar och ytterligare korpar i luftrummet. Åländern, vår stora sjö vid Fallvik, bjuder på ytterligare fyra havsörnar och en stor koloni korpar på vägen upp mot Sveden och Hagalund. Gebbe, som aldrig tidigare upplevt det dramatiska landskapet här, jublar över sceneriet vid Åländern, de branta bergen och den mängd av korpar som kraxar kring örnarna. Förmodligen är det något kadaver från älgjakten i närheten. När vi efter att ha besökt Hagalund återvänder samma väg, så har korparna radat upp sig i branterna likt svarta pärlband. En korp sitter nära i en tall, men när vi stannar bilen kommer hela korpkolonin på vingarna likt en Hitchcockfilm. En älgupplevelse blir det också på hemvägen. En lyckad utflykt med Gebbe som verkligen uppskattade det speciella landskap som Söderödalen med skogar och sjöar utgör.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap