Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Bivråkar

Publicerad 2011-08-25

Det är sista augustiveckan och en uppföljning av tranorna med sin unge som nu börjat flygträna. Vi har sett till sångsvanarna med ungfåglar, fyra stycken vid Vakendal, sju vid Dockekulla. På hemvägen från de sistnämnda passerar vi Hålebo och ser den ena av två tornfalkar ryttla vid ladan. Längre hemåt vid Härsjö blir det bingo. Två bivråkar tar till vingarna i ängen intill skogen, den ena sätter sig på en sten och poserar flera minuter. Vi får tydliga bilder som duger till akvarellunderlag. Jag målar bivråken på sin sten. Tydligen är det årlig häckning vid just Härsjö. För 19 år sedan målade jag en bivråk där intill gården. Den publicerades då i Motala Tidning. Vi ha sett och hört bivråkarna då och då under sommaren liksom havsörnarna. Under hemvägen mot Söderö hittar vi en tvåårsfärgad havsörn i en torr trädtopp omgiven av ilskna korpar.

Augusti 2011

Publicerad 2011-08-15

Årets augustimånad inleds för vår del i Söderöskogen vid torpet Lilla Fallvik och omgivningarna där. Det är ett rikt fågelliv efter årets häckning, speciellt gäller det tranor och sångsvanar, dessa observerar vi dagligen. Det är intressant att följa ungarnas utveckling från små dunbollar till vuxenstorlek. Ännu ett par veckor in i augusti saknar tranans unge flygförmåga och står under ständig uppsikt av föräldrarna. Sångsvanarnas häckningar har vi följt på flera platser. En av ungarna saknas vid Vakendals dammar, men fyra ungfåglar simmar nu i grå fjäderdräkt efter föräldrarna. Vid Dockekullas våtmark har alla sju ungarna klarat sig. En dag flög två havsörnar mellan stränderna, tätt över Åländern, vid Gällsvik och senare på hög höjd vid Norrö. Faran kvarstår ännu för ungfåglar och djur av olika slag, men återväxten är god här nere i vår skogsbygd och hösten blir säkert intressant både här och hemma i västra Östergötland. På vår tomt i Borenshult har vi haft ett myller av gråsparvar (ungfåglar mest) och sädesärlor i sin typiska ungfågelsdräkt. Intill Motala hamn har den rekonstruerade hjulångaren Erik Nordewall anlänt under stort folkjubel.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap