Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Måndagen den 25 juli

Publicerad 2011-07-31

Svartpannad törnskata vid Lövängsborg, Tåkern! En verklig raritet uppehöll sig några dagar i närheten av Lövängsborg vid Väversunda. Många intresserade skådare hade mött upp för att få en glimt av den i Östergötland ovanliga fågelarten.

Högsommar

Publicerad 2011-07-20

Juli månad, högsommar och semestertider. Vi är tre av vår familj samlade i Lilla Fallvik. Vår yngsta dotter är dock i Tyskland med sin familj. Det finns en dinosauriepark där på orten som har lockat sönerna. Bad, båt och natur blir det i Fallvik. Jag målar som vanligt i min lilla ateljé (det gamla utbygget). En medhavd beckasin färglägges.

På väg från Kvarnsjön hittar jag en entita i närbild i vårt gamla äppelträd. Entitan är snart under arbete i akvarellblocket.

På eftermiddagen tredje dagen varnar det smackande från körsbärssnåret. Jag går dit och får in inte mindre än fyra ungfåglar av svarthätta. Bruna mössor, dragna åt rött, i övrigt ett gråbeigt intryck. Kanske är deras mamma en av dem (de ser lika ut i teckningen). Första kvällens möte med en månadsgammal räv förbleknar inför svarthättorna. Dagen efter på morgonen spanar jag igen i snåren, tecknar minnesbilden av fåglarna, med hjälp av skissen från gårdagen, direkt på akvarellpappret. Det blir jobb i flera dagar med bilden. Barn och barnbarn har då åkt hem till Motala.

Kvällsrundan i dalen mot Söderö bjuder en ovanlig upplevelse. Ute vid vägskälet från Dalen landar en sparvhök i rishögen, tror vi, men med skärpa i kikaren är det en gök som poserar i närbild. Birgitta lyckas få ett utmärkt kameraskott på fågeln.

Lördagskvällen i slutet av vistelsen åker vi runt uppe i den stora skogen mellan Söderö och Granlund. Plötsligt hörs en rovfågelvarning. Lärkfalken slår ner i en hög torraka långt ut på storhygget. Jag tecknar från tubkikaren, färglägger sedan vid hemkomsten lärkfalken på spaning. Det var tredje gången vi såg falken under samma vecka.

Sista kvällen ser vi tranan med sin halvstora beigefärgade unge, långt från boet vid dammarna i Vakendal.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap