Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Naturen i juni

Publicerad 2011-06-15

Vi är nu inne i sommarmånaden juni och naturen ståtar i den finaste blomsterprakt. Vinterns och vårens naturupplevelser är nu ett minne blott. Månaderna som nyss passerat har gått i de stora fåglarnas tecken. Tranor och sångsvanar har varit tacksamma objekt, men också spovar och rovfåglar. Allt finns på nära håll i omgivningarna kring torpet Lilla Fallvik och fram emot dalen vid Söderö gård. Naturen är exklusiv där i dalen liksom artrikedomen. Både havsörn och kungsörn uppträder ibland, spanande i landskapets skogar och sjösystem. Förra året hade vi en säkerställd häckning av lärkfalk vid sjön Åländern. Ungfåglar av den eleganta rovfågelarten uppträdde varnande i kikarens synfält vid flera observationer under fjolåret.

Storspoven hör våren till och naturligtvis har vi haft spovmöten även i år, för vår del vid Roxen i första hand. Den finaste tilldragelsen bland vadarefåglarna under våren blev våra möten med rödspoven, som är en hotad fågelart. Inte mindre än fyra rödspovar fann vi vadande på de översvämmade ängarna intill Nybrovägen i Svartåmynningens naturreservat. Rödspoven i solbelyst vårgrönska är en fågelupplevelse utöver det vanliga och mänger av intresserade fågelskådare stod på rad där intill Roxens ängar för att spana in de eleganta fåglarna.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap