Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

På utflykt 17 april 2011

Publicerad 2011-04-20

Vi samlades vid Gästis på morgonkulan ett gäng medlemmar i Motala Biologiska förening. Avsikten var att med undertecknad som ciceron skåda fåglar och natur i Kindabygden. Vi var tio medlemmar, inklusive mig och min fru Birgitta, som mött upp inför exkursionen. Fördelade på tre bilar och en motorcykel begav vi oss söderut i det vackra vårvädret.

Röd glada hade rapporterats från Tjärstad vid kyrkan, men någon glada dök inte upp, däremot mängder av en liten art av skinnbagge. Troligen var det riddarbagge enligt Evald Markheden. Detta visade sig vara riktigt vid en kontroll efter hemkomsten.

Framme vid Kättilstad kyrka parkerade vi våra fordon. Magnus Thelander klev ur sitt skinnställ och vi begynte färden ner mot den lilla fågelsjön Striern i dalen mellan Kättilstad och Hägerstad. Vi inspekterade tuschlaven på vägen ner mot fågeltornet. Evald och jag mindes lite olika från förra gången vi var här. Det fanns tuschlav på flera stenar. När vi riggat upp våra kikare i fågeltornet, som förresten är byggt på sjöns vid tillfället enda stora sten, så fick vi snabbt in åtskilliga förväntade arter plus bläsänder, havstrut, snatterand och salskrake. Fikapaus på stående fot i tornets nedre plan avbröt fågelskådningen. Därefter blev det återvandring upp mot kyrkan. Nere bland tuvorna i ängen hittade Evald en blygsam liten blomma. –Nagelört, konstaterade han efter en stund.

Vi fortsatte färden förbi sjön Ämmern och gårdarna mellan Hamra och Tegelsäter. Framme vid Söderö gård svängde vi ned mot vad vi kallar ”vårt eget lilla natureldorado” mellan gården och naturen som begynner med Söderökärret och dalen med Kvarnån i mitten. Enkelbeckasinerna bräkte välkomnande emot oss utmed vägen från det vattensjuka kärret. Tofsvipor, måsar, tranor och grågäss fanns bl.a. att skåda under vår vandring vid kärrkanten. Färden gick vidare och vid ån flög en skogssnäppa med vit lysande gump och landade på en stolpe. Sångsvanparet sträckte sina halsar i ängen och korparna kraxade uppifrån min barndoms berg vid Annelund. När vi passerat Norrö dök de första dovhjortarna upp, sedan ytterligare tranor och gäss i dammarna nedanför Stora Vakendal. Våtmarken som anlades där i slutet av 80-talet har numera en imponerande artrikedom.

Efter lunch i vårt torp Lilla Fallvik såg vi en rovfågel kretsa över Åländern. En bivråk fastslog vi efter en stunds diskussion vid fikabordet. Lars Jonssons fågelbok hade en perfekt återgivning av den upplevda formen. Vandring vid Kvarnsjön med noteringar av storlom och ett knippar avslutade vistelsen vid torpet. Vi återvände för att till sist studera dammarna från skogssidan. En fiskgjuse ryttlade över bortre dammen. I tubkikarens förstoring dök tranparet upp i vassen liksom grågåsparet. Häckning förekom i båda fallen under fjolårssäsongen där vid viltvattnet, som vi brukar benämna ”Dammarna” härnere. Under hemfärden tillbaka mot Söderö dök ytterligare två skogssnäppor upp ur kärret. Dovhjortarna hade ökat i antal under eftermiddagen och antalet individer vid Gassemåla var stort. Vi kunde inte räkna dem alla, men uppemot 40-talet djur såg vi säkert under återfärden på Söderös marker.

Under dagen hann vi notera att tibasten blommade och att björkarna börjar slå ut lagom till påsk. 33 fågelarter hann vi säkert att konstatera under vår aktiva skådning den här vackra aprilsöndagen.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap