Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Rådjur på tomten.

Publicerad 2011-02-16

Början av året har varit varierande med snö och kyla, men också en mildvädersperiod då en stor del av snötäcket smälte bort. Nu är vintern återställd med en ny köldperiod efter några dagars intensivt snöväder. Morgonen den 13 februari uppehöll sig inte mindre än fem rådjur samtidigt vid vår fågelmatning. Solrosfrön, äpplen m.m. krafsades fram med ivriga klövar. Det var en kraftig get med inte mindre än fyra småbockar, varav en kanske var något äldre. Tacksamma motiv avlöste varann under någon halvtimme här på tomten, innan geten beslöt att via ett hopp över staketet återvända till skogen. Småbockarna följde efterhand exemplet och hoppade också över staketet för att så småningom försvinna i skogsbrynet.

6 februari

Publicerad 2011-02-06

En vecka in i februari månad kvarstår vintern obruten. Snötäcket har reducerats åtskilligt under ett par ganska milda januariveckor. Tyvärr har detta medfört svår halka på vägar och stigar. Räven har uppenbarat sig vid ett par tillfällen här på vår tomt. Det var en hane som markerade sitt revir på vår mattstång med intilliggande trädgårdsmur. Rådjuren ser man då och då, senast i natt gick en bock och get här utanför. Fågelräkningen ”inpå knuten” förra helgen gav mager utdelning, men vi har i alla fall rapporterat till SOF om resultatet. I dag på förmiddagen vandrade vi till Motala Ströms utlopp i Boren. Två strömstarar fick vi skåda vid den strida strömfåran. Strömstararna stod spanande på iskanten eller från utskjutande grenar på jakt efter något ätbart i Strömmen. Vips dök de ner i det mörka vattnet och upp igen på iskanten. En av mina tavelkunder gick förbi med sina vorstehhundar. En av dem tror jag att jag målat av för många år sedan, men förmodligen var det en hund från en tidigare generation, upplyste hundarnas matte. Dessutom hade hon sett tre strömstarar i Strömmen vid ett tidigare tillfälle.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap