Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Januari 2011

Publicerad 2011-01-13

Ett nytt år har tagit sin början. Som vanligt har vi företagit oss en liten januariexkursion till Tåkern. Den här dagen i början av januari var ingen direkt lyckad dag ur upplevelsesynpunkt. Varvet kring Tåkern, med besök i Glänåstornet, gav just ingenting i fågelväg. Endast småfågelmatningen nedanför tornet hade inslag av de vanliga fågelbordsgästerna med ett par fina domherrar i spetsen. Under en vandring vid Vadstena reningsverk upptäckte vi en räv som satt på gärdet och kliade sig. Det var nära intill Mjölnaåns utlopp. Tyvärr visade det sig att räven led av långt gången skabb. Svansen var hårlös, förutom en tofs längst bak. En mindre hackspett i Offerby vid Tellekullsvägen (i Motala) har annars varit begivenheten här hemma i Borenshult. Den senaste tiden har jag ägnat åt fågelbordets gäster och det gamla Ingrid-Marieträdets trastar. Gulsparven är vinterns invasionsart hos oss, men det har även sparvhöken observerat har vi sett. Just nu är det björktrast som gäller. Kanske blir det årets första målning?

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap