Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

November

Publicerad 2010-11-26

Månaden november har på slutet varit ovanligt kall. Snökaos och hårda vindbyar råder.Hela landet verkar vara drabbat men i Småland och här i Östergötland verkar svårigheterna vara störst med trafikproblem och många avåkningar ute på våra vägar de senaste dagarna

Snöskottning, fågelmatning och beställningsmåleri fyller annars dagarna, samt inte minst handhavandet av den nya internet-hemsidans funktioner. Det är något lugnare nu idag på förmiddagen och en sångsvanflock flög alldeles nyss över Borenshult.

Fågelbordet har stått uppe några veckor nu och de vanligaste fågelbordsarterna har som väntat infunnit sig vid matplatsen. Gråsparvar, pilfinkar, talgoxar, blåmesar, grönfinkar, stenknäckar, koltrastar, björktrastar för att nämna några. Idag dök också vinterns första gråsiska upp vid fågelbordet. Gråsiskorna hör till de absolut vackraste av vinterfåglarna, detta kan man med lätthet konstatera med hjälp av kikarens förstoring. Den röda mössan på de adulta gråsiskorna liksom det purpurfärgade bröstet på hanen i kombination med fågelns litenhet, gör att den trevliga, lite kompakta varelsen fängslar fågelskådaren. Som fågelmålare fördjupar man sig gärna i det mönster som bildas av fjäderdräktens olika beståndsdelar. Detaljerna blir ofta förvånande skarpa när man ser dem i optisk förstoring.

För iakttagare som inte alls använder kikare ter sig kanske de av konstnärer avbildade fåglarna alltför detaljrika, men som svårt kikareberoende målare vill jag gärna påpeka att skärpan finns där om man nu som jag vill njuta av naturens outgrundliga mästerverk. Var man vill sätta gränserna i det egna målandet är naturligtvis en smaksak, att förenkla på ett trovärdigt sätt kräver dock förkunskaper om de detaljer man eventuellt vill göra diffusa för betraktaren. Ett sätt är att ägna sig åt den yttre formen och färgen, så som man upplever motivet på avstånd utan hjälp av kikare. Då kanske folkflertalet instämmer i paritet med sin egen subjektiva uppfattning om intrycket av fågeln eller något annat djur.

Om detta och mycket annat kan man fundera under arbetet med beställda fågelmålningar. Man kan också konstatera att vissa fåglar och dito djurarter är populärare än andra. Räven är ju i sammanhanget ett praktexempel, liksom rödhaken i fåglarnas värld.

Idag fredagen den 26 november pickar ett par vackra skator nedanför fågelbordet, jag ska just gå efter ritblocket, då en tredje skata anfaller de första två, varav den ena tar till flykten. Sedan fortsätter antagonisterna att plocka frön, sida vid sida. Ett par kajor slår ner på bordet, småfåglarna flyr skräckslagna in i den skyddande cypressen. När jag en stund senare går ut för att påbörja min skogspromenad sitter en av kajorna i Ingrid Marieträdets topp omgiven av röda äpplen. Kajan är mycket dekorativ ihop med den ljusa bakgrunden.

Avsaknaden av rådjur i skogen är påtaglig, går jag sedan och tänker på min skogsstig, i samma ögonblick hoppar en kraftfull råget över stigen en bit bort. Djuret flyr bort mot verkstadsdiket. Ett fint motiv till eventuella julkort erinrar jag mig väl medveten om att man inte kan hinna allt. Kajan duger faktiskt också som kort tänker jag, men nu är det stjärtmesar som jag skall måla. Stjärtmesen hör också till de favoriter som många önskar se på bild. När jag kommer hem gör jag i alla fall en minnesteckning av rådjuret i blyerts.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap