Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Oktobersnö i Borenshult

Publicerad 2010-10-22

Den första snön faller över Motala och Borenshult natten till fredagen den 22 oktober. Vintern år 2010-2011 har därmed tagit sin början. i går var det stor oro bland Borens änder och gåsflockar. En havsörn visade nämligen sin fruktade siluett över sjön. Skrämda for fåglarna av och an högljutt kacklande lågt över sjön. Havsörnen strävade norrut efter stranden bort mot vikarna vid Karlshult.

De färgsprakande stränderna kring Boren dämpas alltmer mot novemberbruna toner vartefter löven singlar till marken. I skogarna runt länet har det jagats älg under veckorna som passerat. Nu väntar vinterns fågelskådning vid husknuten, för närvarande bestående av en ensam skata. Solen lyser och det skimrar i fjäderdräkten.

Oktober

Publicerad 2010-10-19

Nu i lördags den 16 oktober tyckte vi att det var dags att ”vintra in” vårt torp Lilla Fallvik, beläget i södra Östergötland, elva mil hemifrån Motala. Under färden ner dit så hoppades vi få skåda en del fågel, kanske örnar eller falkar. Fågelskådningen visade sig bli mycket begränsad. De rara arterna uteblev tyvärr. Nåväl, en ormvråk satt på en stolpe intill vägen vid Tjärstad ungefär. För övrigt fanns bara kråkor och korpar framme i Söderödalen samt senare ännu en ormvråk.

Efter diverse göromål och fika i torpet satt jag och ritade en talltita som uppehöll sig i snåren utanför. Plötsligt hojtade min fru och son inifrån stora rummet: - En älg! Älgen, en ko, travade utanför tomten i kohagen ner mot sjön Åländern. Detta på grund av pågående jakt antog vi. Några skott hade tidigare hörts på avstånd. Älgen försvann men talltitan fanns kvar. Ingen örn men en älg och en talltita kan få duga som minne av ”invintringsresan”, tänkte jag när vi passerade jaktlaget under hemfärden. Jägarna hade rast vid vägkanten, men någon älg syntes inte till där.

Ännu en ormvråk passerade senare, kanske på väg söder ut.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap