Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Ryttlande tornfalk

Publicerad 2019-09-26

Den 22 september på förmiddagen åkte vi på fågelskådning mellan Olivehult och Kristberg. Behållningen av turen blev en ryttlande tornfalk i ett underligt underperspektiv. En unik bild blev det i alla fall.

Aftonfalk

Publicerad 2019-09-05

Vi åkte på fågelskådning till trakten kring Lönsås i förhoppning att få se aftonfalk. Efter lång väntan i "Prästens kurva" vände vi hemåt. Då fick vi från bilen se två fåglar på elledningen. Med skärpa i kikarna kunde vi konstatera att det var aftonfalkar vi såg.

 Min bild av en aftonfalkshona hade jag målat tidigare.

25/8 2019

Publicerad 2019-08-29

I förhoppning att få se örnar begav vi oss till Råsöbro vid Åsunden. Under väntan på att någon havsörn skulle komma gjorde jag en teckning med skarvar vid Åsunden. Skarvarna flög av till hela tiden, men någon örn såg vi inte den här gången.

Skarvar i Boren

Publicerad 2019-08-11

Sommaren går mot höst och vi är nu framme en bit in i augusti 2019. Vädret växlar mellan sol och regn.

Ute i Boren ser vi mängder av storskarv. Ibland flygande över vattnet, men också fiskande bland annat på en plats mitt ute i sjön som vi ser från vår övervåning. Genom kikaren har jag gjort en teckning på vilande skarvar, medan några fåglar fiskar i bakgrunden.

Ringanden vid Illersjö

Publicerad 2019-07-09

Den 6 juli fick vi se på artportalen att en ringand uppehöll sig i vattnet vid Illersjö. Vi åkte dit och jag tecknade landskapet. I kikaren syntes ringanden ute i vattnet. En stor fiskgjuse ryttlade över sjön medan jag tecknade.

Brun kärrhök vid Hov

Publicerad 2019-07-05

Onsdagen den tredje juli var en dag som började soligt. Eftersom ingenting var inplanerat för dagen så föreslog jag att vi skulle ta ett varv runt fågelsjön Tåkern. 

Det var en hård motvind märkte vi när vi senare på förmiddagen anlände till Hovtornet. En stor fiskgjuse ryttlade i blåsten nära stranden. Jag började direkt att teckna upp landskapet på ett akvarellblock. En brun kärrhök flög in i motivet medan jag tecknade. Det blev stämningsfullt i landskapet då mörka moln tillfälligt drog förbi. Jag fastnade för den stämningen när jag på fredagen beslöt att färglägga akvarellen. "Brun kärrhökshane vid Hov" blev titeln på den något dramatiserade målningen.

Sommarutställning 2019

Publicerad 2019-06-30

Jag ställer under tiden 29 juni t.o.m. 28 juli ut mina bilder på Nordic Wildlife Arts utställning hos Löfwings Ateljé, Persberg, Broddetorp nära Hornborgasjön. Öppet tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag kl. 10 - 17.  Tel. 0500-49 14 03

Majvivor i Hulthagekärret

Publicerad 2019-05-24

Fågelupplevelserna är begränsade när vi  i mitten av maj besöker Hulthagekärret. Blomsterprakten är desto påtagligare då majvivan står i blom och präglar färgen på ängen. Intrycket blir en rosa ton över omgivningarna i kärret.

Örnar i maj

Publicerad 2019-05-19

Vi har hunnit långt in i maj månad när vi passerar Kättilstad på väg till Fallvik. Vi tar en avstickare till kyrkogården för att få överblick över sjön Striern. Vi blir belönade med att få se inte mindre än fem havsörnar över sjön. En av örnarna fiskar i vattnet. I närheten av utsiktsplatsen ser vi ytterligare en av örnarna ganska nära mot den gröna vegetationen. De tre övriga svävar omkring på högre höjd över landskapet.

Vid Norrbysjön

Publicerad 2019-03-18

Efter rapporter om flera havsörnar besöker vi Norrbysjön. Vi ser endast flygande salskrakar och en del storskrakar i sjön. Hane och hona av storskrake fastnar som dagens motiv. Plötsligt dyker en havsörn upp över sjön men försvinner bort över skogskanten.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap