Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till Naturrutan

Här i Naturrutan kommer jag att skriva och berätta i korthet om olika händelser som jag upplever i naturen under våra fyra årstider, ibland med aktuella bilder till texten.

Ringanden vid Illersjö

Publicerad 2019-07-09

Den 6 juli fick vi se på artportalen att en ringand uppehöll sig i vattnet vid Illersjö. Vi åkte dit och jag tecknade landskapet. I kikaren syntes ringanden ute i vattnet. En stor fiskgjuse ryttlade över sjön medan jag tecknade.

Brun kärrhök vid Hov

Publicerad 2019-07-05

Onsdagen den tredje juli var en dag som började soligt. Eftersom ingenting var inplanerat för dagen så föreslog jag att vi skulle ta ett varv runt fågelsjön Tåkern. 

Det var en hård motvind märkte vi när vi senare på förmiddagen anlände till Hovtornet. En stor fiskgjuse ryttlade i blåsten nära stranden. Jag började direkt att teckna upp landskapet på ett akvarellblock. En brun kärrhök flög in i motivet medan jag tecknade. Det blev stämningsfullt i landskapet då mörka moln tillfälligt drog förbi. Jag fastnade för den stämningen när jag på fredagen beslöt att färglägga akvarellen. "Brun kärrhökshane vid Hov" blev titeln på den något dramatiserade målningen.

Sommarutställning 2019

Publicerad 2019-06-30

Jag ställer under tiden 29 juni t.o.m. 28 juli ut mina bilder på Nordic Wildlife Arts utställning hos Löfwings Ateljé, Persberg, Broddetorp nära Hornborgasjön. Öppet tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag kl. 10 - 17.  Tel. 0500-49 14 03

Majvivor i Hulthagekärret

Publicerad 2019-05-24

Fågelupplevelserna är begränsade när vi  i mitten av maj besöker Hulthagekärret. Blomsterprakten är desto påtagligare då majvivan står i blom och präglar färgen på ängen. Intrycket blir en rosa ton över omgivningarna i kärret.

Örnar i maj

Publicerad 2019-05-19

Vi har hunnit långt in i maj månad när vi passerar Kättilstad på väg till Fallvik. Vi tar en avstickare till kyrkogården för att få överblick över sjön Striern. Vi blir belönade med att få se inte mindre än fem havsörnar över sjön. En av örnarna fiskar i vattnet. I närheten av utsiktsplatsen ser vi ytterligare en av örnarna ganska nära mot den gröna vegetationen. De tre övriga svävar omkring på högre höjd över landskapet.

Vid Norrbysjön

Publicerad 2019-03-18

Efter rapporter om flera havsörnar besöker vi Norrbysjön. Vi ser endast flygande salskrakar och en del storskrakar i sjön. Hane och hona av storskrake fastnar som dagens motiv. Plötsligt dyker en havsörn upp över sjön men försvinner bort över skogskanten.

Salskrakar i Boren

Publicerad 2019-03-05

Det är fortfarande marsvinter med växlande väder mellan barmark och snölandskap. I Boren ser vi både storskrakar och gräsänder. På Sjöbosidan syns bland annat också en grupp salskrakar, ca 20 stycken ute i sjön, mestadels vita hanar. Vid iskanten intill Knäppaviken noterar vi både hane och hona simmande sida vid sida.

Stenknäck och gulsparvar

Publicerad 2019-02-03

Vi har nu hunnit några dagar in i februari 2019. Natten till söndagen den 3:e februari kom det rikligt med snö. Att skotta tomtens gångar var jobbigt.

Stenknäcken är det mest exklusiva i fågelväg denna vinter. Koltrastarna är ständigt ett tiotal på tomten, liksom ca 40 gulsparvar. Fågelbordet är populärt med solrosfrön och nötter bland annat.

Gulsparvar i januari

Publicerad 2019-01-28

Det är den sista måndagen i januari. Årets fågelräkning pågår även idag. Koltrasten är stationär på tomten. Idag var det 12 koltrastar här i gryningen. Två domherrar har också visat sig på morgonen intill fågelbordet. Gulsparven var talrikast med 18 individer, bland dessa en ensam gråsparv.

Bildmässigt har det blivit en akvarell med gulsparvar för att representera januari månad 2019.

Ekorre i kikaren

Publicerad 2019-01-18

Vi har hunnit till den 18 januari 2019. Början på ett nytt år, men med gamla vanor. Till dessa hör en nästan obligatorisk förmiddagspromenad i vår intilliggande skog. Jag har för det mesta en kikare kring halsen. Många jag möter frågar vad jag ser i kikaren. Ofta är det ingenting, men förhoppningsvis fåglar. 

Under gårdagen bröts vanemönstret på grund av en ekorre, som med sin yviga svans var på språng över en trädstam. Naturligtvis ville jag göra en bild av den fina ekorren mitt i språnget. Roligt med något nytt i kikarsiktet.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap