Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lärkfalken vid Djupa Dalen

Det är en dag i slutet av augusti och jag befinner mig på upptäcktsfärd i Karlsbyskogarna. Vid sjön Stora Vänstern vandrar jag längs en skogsväg bort mot Karlström. Ljudet som ledsagar mig på den inslagna vägen är en rovfågels skrik, eller varning rättare sagt, sannolikt är det en bivråk som hörs. Jag klättrar upp på ett berg för att få överblick, men rovfågelns skrik har tystnat. Jag återvänder till bilen utan motiv den här gången.

Färden går nu via stopp vid Karlström (där jag ritar en skiss av utsikten vid sjön) vidare mot Hästhumla. Regnet öser plötsligt ner över skogsbygden. När jag stannar en bit in på Mosjövägen är det för att spana efter lärkfalk. Lärkfalken har häckat här i trakterna av Djupa Dalen i många år. Åtskilliga augustidagar har jag tillbringat i terrängen här uppe bl.a. för att studera just lärkfalken. Det är tyst i skogen så jag fortsätter framöver in på Vegölsvägen. Plötsligt uppenbarar sig en rovfågelsiluett över ett dike intill vägen. Jag stannar bilen vid platsen för händelsen. Kanske slog fågeln något byte? Någon minut senare får jag svaret. En lärkfalkshona flyger lågt ut ur skogen framför mig i snabb, klippande flykt och försvinner in i skogsdunklet bort mot Nordsjöhållet. Tyvärr kommer inte falken att få vara ifred där heller, ty på den sidan i skogen pågår det jakt, får jag veta en stund senare.

Lärkfalken är kanske den falkart som näst tornfalken är lättast att stöta på i det svenska sommarlandskapet. Den svallika fågeln jagar gärna utefter åar och vattendrag som binder samman sjösystemen i våra skogar. Lärkfalken är en ädel falk vars karaktäristiska kännetecken är de mörka mustascherna på huvud och kinder. Den liknar på så vis pilgrimsfalken som dock är betydligt större än den smäckra lärkfalken. Lärkfalkens fjäderbyxor och undergump är roströda, vilket är ett säkert kännetecken ute i fält. Lärkfalken är den smidigaste av våra falkar och den kan till och med fånga insekter, speciellt trollsländor står på menyn. Flykten ser ut att ske utan större ansträngning och endast under jakten eller spelflykten visar lärkfalken sin blixtrande snabba och virtuosa flygförmåga. Flykten påminner mycket om tornsvalans, vingslagen är snabba och klippande och de långa vingarna skär likt liar genom luftrummet.

Det är även vanligt att lärkfalken fångar småfåglar såsom svalor, lärkor och till och med tornsvalor kan hinnas upp av den smäckre jägaren. Årstidens väder och vind bestämmer till stor del falkarnas födoval. Regn och blåst skapar bättre förutsättningar för jakt på exempelvis gnagare och småvadare. Utmed stränder och vattendrag fångas många stora insekter som trollsländor, ollonborrar m.fl. förekommande flygfän.

De som mest upp till fyra äggen läggs i början av juni, företrädesvis i gamla kråkbon, som helst bör vara belägna i något skogsbryn av tall, eller mera sällan av gran. Även holmar i sjöar och vattendrag kan vara lämpliga boplatser åt falkarna. Också där är det mestadels tallskog som fåglarna föredrar. Just vid Djupa Dalen i Karlsbyskogen är det en sådan terräng med branta berg, mycket tallskog och nära till sjösystemen. I närheten av boet är falkarna påtagligt aggressiva, vilket gör att boplundrare såsom kråkor, måsar och dylika knappast göre sig besvär.

Att i sin närhet ha en skog som bebos av denna fågelvärldens superstjärna är ett privilegium som man kan vara mycket stolt och tacksam för, tycker jag, när jag återvänder hem för att smälta ännu en upplevelse av lärkfalken som förmodligen jagar vidare i trakten av Djupa Dalen även nästa år.

Under någon av de närmaste veckorna kommer falkarna att dra söderut mot Afrika. Där övervintrar lärkfalkarna söder om ekvatorn. Vintertid livnär sig fåglarna framför allt på termiter och gräshoppor.

Greger Johansson

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap