Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Älg i östgötabygd

Det stormar ute och de sista löven singlar sakta till marken. Ännu en höst har snart passerat med flyttfåglar, brittsommar och oväder i en salig blandning. Nu i slutet av oktober har älgjakten gått av stapeln även här i Östergötland. Endast licensjakten återstår. Min bror Inge rapporterade om älgjakt häromdagen på Söderös marker. Han hörde en smärre kanonad av skott i markerna kring torpet Granlund. Någon timme senare transporterades de skjutna älgarna förbi hans tomt, på väg mot Söderö gård förmodligen. Det var tre stycken älgar som han tyckte sig se i transporten. Min bror bor på Lilla Fallvik i Kindabygden.

Lilla Fallvik är beläget på en höjd utmed vägen mot Mormorsgruvan från Söderö räknat. Därifrån har man en storslagen utsikt över den ganska stora sjön Åländern. Cirka 150 meter längre upp från Lilla Fallvik finns den betydligt högre belägna Kvarnsjön, i ornitologiska kretsar känd för sina storlommar och sitt kopparhaltiga vatten. Mellan Kvarnsjön och Åländern forsar Kvarnbäcken nerför branterna. Min bror bor alltså i ett verkligt naturparadis.

Det gamla skogvaktarebostället Lilla Fallvik smälter väl in i naturen, då inga inhägnader finns omkring den stora tomten. Här står ofta dovhjortarna i skogsbrynet och ibland kan tranor och sångsvanar passera lågt över den delvis skogbeklädda fastigheten. Min bror köpte Lilla Fallvik från Söderö gård 1980. I början av vår vistelse där nere kunde det hända att älgar sprang tvärs över den då tallbevuxna tomtmarken. Tyvärr förändrades terrängen efter avverkningen för cirka tio år sedan, då den omgivande vackra tallskogen sågades ner. Tallarna har ersatts av sly och förbuskning och kulissen till mitt älgmotiv har blivit förstörd, åtminstone estetiskt sett. Älgjakten sker ofta på licens här nere och kan pågå långt fram på hösten.

Fram till slutet av åttiotalet var jag en hängiven älgmålare och studerade flitigt älgar i de östgötska skogarna. Prästtomta skjutfält var i det sammanhanget en utmärkt studielokal. Där kunde jag ibland få hjälp av den inbitne jägaren och älgimitatören Thore Davidsson. Thore härmade älgar så fantastiskt att upp till tjugo älgmöten kunde inträffa på en enda kväll.

Att i juni få uppleva en älgko med nyfödda årskalvar är mycket stort som naturupplevelse. Under sommarmånaderna lever älgtjurarna i celibat och med bastbeklädda horn kan de då uppträda i små ”tjurfamiljer”. Jag minns en tidig morgon på Prästtomtafältet då jag i kanten av Göljemosen hittade inte mindre än fem älgtjurar, som tydligen hade övernattat tillsammans där i myrkanten. Älgtjurarna upptäckte min närvaro och försvann hastigt från sin nattlega.

Så här långt fram på hösten är brunst och parning avklarade för älgarnas del. Vi får hoppas att avkomman nästa år motsvarar de älgar som skjutits bort under årets jakt.

Bland älgens många goda egenskaper är kanske styrkan och snabbheten de mest imponerande. För mycket länge sedan, på 1500-talet trodde man att älgen var så stark att den kunde motstå pilen. Enligt Olaus Magnus utskeppades många tusen älghudar från Norden, för att man skulle klä upp soldater med dessa. När Östgöta ryttare således utrustades med älguniformer betydde det att älgen i det närmaste utrotades i mellansverige. Omkring 1820 återstod bara spillror av älgstammen i vårt land. Stammen repade sig trots allt. Efter 1960 har ökningen av älgstammen varit närmast explosionsartad. Avskjutningen 1960 var enligt uppgift 30.000 djur. 1982 sköts över 170.000 älgar! Enligt forskarna lär det då ha funnits en älgstam på cirka 500.000 djur.

För min egen del har älgmötena ute i våra skogar blivit allt sällsyntare även om jag från jägare hör att det finns mycket älg, men det säger de ju alltid.

Till sist, nu närmar sig den mörkaste årstiden och då kan det vara på sin plats att varna för älgen som trafikfara. I gryning och skymning är det flest älgar i rörelse, då finns det skäl att skärpa sina sinnen.

Greger Johansson

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap