Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sparvhök och nötkråka

Plötsligt satt sparvhöken i cypressen, rovfågeln spände ögonen i mig för en kort sekund, men insåg strax att jag var ett något för stort byte och drog snabbt vidare. Det var mitt första möte med sparvhöken denna vinter, trots att vi är ända fram i slutet av februari. Annars är det ju tämligen säkert att man ser hökarna på jakt från och till, men den här vintern har de lyst med sin frånvaro. Kanske vankas bättre ”stekar” i andra trädgårdar?

 I fjol satt sparvhökshonan ofta på lur från en utkikspost intill Borenshultsgatan, helst i det gamla lärkträdet intill kärleksstigen. Cypresserna på vår tomt har troligen utgjort ett av de lönsammaste observationsobjekten här omkring under årens lopp. Tyvärr har vi nu bara två av cypresserna kvar och fågelbordets position är kanske inte heller så överskådlig som tidigare, det är placerat alldeles intill cypressen på baksidan. Hökarnas bästa anfallslinje är förmodligen bruten tillsvidare. Sparvhöken anlägger helst sina attacker via inflygningar lågt över marken. Om det finns buskar eller exempelvis en cypress i vägen, blir det svårt för höken att sikta in sej på bytet. Vi är naturligtvis glada över att vinterfåglarna får vara någorlunda ifred vid utfodringsplatsen. 

Att rovfåglarna tar vad de behöver är ju naturens ordning, men skulle vår vid det här laget halvtama nötkråka duka under för höken, skulle besvikelsen kännas svår. Nötkråkan har satt sin prägel på tillvaron här i vinter. Det är oftast en självklarhet att den prickiga fågeln ska ha sin frukost före min om mornarna. Har serveringen uteblivit så får jag höra en skränande missnöjesyttring från nötkråkan, som om den ville påminna om sin existens. - Jag vill ha många nötter – verkar fågeln kraxa. Så det är bara att lyda, annars kanske den celebra gästen blir missnöjd och försvinner. Nötkråkans extravaganta meny har medfört att många andra fåglar dras till det ovanligt dignande fågelbordet, cirka 30 arter är en jämförelsevis hög notering vid matplatsen denna vinter. Sämre var det när tidskriften Vår Fågelvärld anordnade en landsomfattande undersökning av vilka fåglar som vanligen uppträder vid våra fågelbord runt om i landet. Av någon anledning försvann många av de nästan självklara arterna just dessa två dagar, och det blev en något blygsam blankett inskickad för vår del.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap