Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fåglar i november

Publicerad 2019-11-22

Början av november månad har inneburit förekomst av en del ovanliga fåglar på hemmaplan i Motala. En hökuggla vid Göta kanal, intill Platens grav, var en av begivenheterna. Flera skådare var på plats när vi kom dit.

Tallbit är en ovanlig fågel på våra breddgrader, men i år har flera tallbitar observerats här i Motala. För vår del var det rönnarna vid griftegården som lockade oss dit föra att se de vackra fåglarna, som även kallas för nordens papegojor. Även det mindre smickrande namnet "dumsnut" är gångbart på tallbiten. Detta på grund av sin oräddhet mot exempelvis människor.

Fjällvråk

Publicerad 2019-10-23

Onsdagen den 23 oktober åkte vi på tur till Södra Freberga för kransinköp. På hemvägen körde vi över Västra Stenby. Intill vägen ryttlade en fjällvråk. Det blev höstens första möte med fjällvråken för vår del.

Ryttlande tornfalk

Publicerad 2019-09-26

Den 22 september på förmiddagen åkte vi på fågelskådning mellan Olivehult och Kristberg. Behållningen av turen blev en ryttlande tornfalk i ett underligt underperspektiv. En unik bild blev det i alla fall.

Aftonfalk

Publicerad 2019-09-05

Vi åkte på fågelskådning till trakten kring Lönsås i förhoppning att få se aftonfalk. Efter lång väntan i "Prästens kurva" vände vi hemåt. Då fick vi från bilen se två fåglar på elledningen. Med skärpa i kikarna kunde vi konstatera att det var aftonfalkar vi såg.

 Min bild av en aftonfalkshona hade jag målat tidigare.

25/8 2019

Publicerad 2019-08-29

I förhoppning att få se örnar begav vi oss till Råsöbro vid Åsunden. Under väntan på att någon havsörn skulle komma gjorde jag en teckning med skarvar vid Åsunden. Skarvarna flög av till hela tiden, men någon örn såg vi inte den här gången.

Skarvar i Boren

Publicerad 2019-08-11

Sommaren går mot höst och vi är nu framme en bit in i augusti 2019. Vädret växlar mellan sol och regn.

Ute i Boren ser vi mängder av storskarv. Ibland flygande över vattnet, men också fiskande bland annat på en plats mitt ute i sjön som vi ser från vår övervåning. Genom kikaren har jag gjort en teckning på vilande skarvar, medan några fåglar fiskar i bakgrunden.

Ringanden vid Illersjö

Publicerad 2019-07-09

Den 6 juli fick vi se på artportalen att en ringand uppehöll sig i vattnet vid Illersjö. Vi åkte dit och jag tecknade landskapet. I kikaren syntes ringanden ute i vattnet. En stor fiskgjuse ryttlade över sjön medan jag tecknade.

Brun kärrhök vid Hov

Publicerad 2019-07-05

Onsdagen den tredje juli var en dag som började soligt. Eftersom ingenting var inplanerat för dagen så föreslog jag att vi skulle ta ett varv runt fågelsjön Tåkern. 

Det var en hård motvind märkte vi när vi senare på förmiddagen anlände till Hovtornet. En stor fiskgjuse ryttlade i blåsten nära stranden. Jag började direkt att teckna upp landskapet på ett akvarellblock. En brun kärrhök flög in i motivet medan jag tecknade. Det blev stämningsfullt i landskapet då mörka moln tillfälligt drog förbi. Jag fastnade för den stämningen när jag på fredagen beslöt att färglägga akvarellen. "Brun kärrhökshane vid Hov" blev titeln på den något dramatiserade målningen.

Sommarutställning 2019

Publicerad 2019-06-30

Jag ställer under tiden 29 juni t.o.m. 28 juli ut mina bilder på Nordic Wildlife Arts utställning hos Löfwings Ateljé, Persberg, Broddetorp nära Hornborgasjön. Öppet tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag kl. 10 - 17.  Tel. 0500-49 14 03

Majvivor i Hulthagekärret

Publicerad 2019-05-24

Fågelupplevelserna är begränsade när vi  i mitten av maj besöker Hulthagekärret. Blomsterprakten är desto påtagligare då majvivan står i blom och präglar färgen på ängen. Intrycket blir en rosa ton över omgivningarna i kärret.

Örnar i maj

Publicerad 2019-05-19

Vi har hunnit långt in i maj månad när vi passerar Kättilstad på väg till Fallvik. Vi tar en avstickare till kyrkogården för att få överblick över sjön Striern. Vi blir belönade med att få se inte mindre än fem havsörnar över sjön. En av örnarna fiskar i vattnet. I närheten av utsiktsplatsen ser vi ytterligare en av örnarna ganska nära mot den gröna vegetationen. De tre övriga svävar omkring på högre höjd över landskapet.

Vid Norrbysjön

Publicerad 2019-03-18

Efter rapporter om flera havsörnar besöker vi Norrbysjön. Vi ser endast flygande salskrakar och en del storskrakar i sjön. Hane och hona av storskrake fastnar som dagens motiv. Plötsligt dyker en havsörn upp över sjön men försvinner bort över skogskanten.

Salskrakar i Boren

Publicerad 2019-03-05

Det är fortfarande marsvinter med växlande väder mellan barmark och snölandskap. I Boren ser vi både storskrakar och gräsänder. På Sjöbosidan syns bland annat också en grupp salskrakar, ca 20 stycken ute i sjön, mestadels vita hanar. Vid iskanten intill Knäppaviken noterar vi både hane och hona simmande sida vid sida.

Stenknäck och gulsparvar

Publicerad 2019-02-03

Vi har nu hunnit några dagar in i februari 2019. Natten till söndagen den 3:e februari kom det rikligt med snö. Att skotta tomtens gångar var jobbigt.

Stenknäcken är det mest exklusiva i fågelväg denna vinter. Koltrastarna är ständigt ett tiotal på tomten, liksom ca 40 gulsparvar. Fågelbordet är populärt med solrosfrön och nötter bland annat.

Gulsparvar i januari

Publicerad 2019-01-28

Det är den sista måndagen i januari. Årets fågelräkning pågår även idag. Koltrasten är stationär på tomten. Idag var det 12 koltrastar här i gryningen. Två domherrar har också visat sig på morgonen intill fågelbordet. Gulsparven var talrikast med 18 individer, bland dessa en ensam gråsparv.

Bildmässigt har det blivit en akvarell med gulsparvar för att representera januari månad 2019.

Ekorre i kikaren

Publicerad 2019-01-18

Vi har hunnit till den 18 januari 2019. Början på ett nytt år, men med gamla vanor. Till dessa hör en nästan obligatorisk förmiddagspromenad i vår intilliggande skog. Jag har för det mesta en kikare kring halsen. Många jag möter frågar vad jag ser i kikaren. Ofta är det ingenting, men förhoppningsvis fåglar. 

Under gårdagen bröts vanemönstret på grund av en ekorre, som med sin yviga svans var på språng över en trädstam. Naturligtvis ville jag göra en bild av den fina ekorren mitt i språnget. Roligt med något nytt i kikarsiktet.

Den sneda stolpen

Publicerad 2019-01-08

Tisdagen den 8:e januari 2019:

Jag har under flera år haft en ofullbordad skiss med en svartmes på en lutande stolpe. Igår bestämde jag mig för att göra något i färg på pappret som var 300-grams akvarellpapper. Detta var ju tur,  efter diverse förbättringar av uppteckningen satte jag igång med att färglägga svartmesen och stolpens omgivning. Med färgen går det ju alltid att dramatisera bilden en del. Det gäller att få liv i akvarellen, som den här gången kändes lite ovanlig på grund av den sneda stolpen.

Det har varit många svartmesbilder nu i januari 2019.

Första dagen 2019

Publicerad 2019-01-01

Idag den 1 januari 2019 började det nya året. Vi beslutade att ta en nyårspromenad i skogen. En bit in på Kärleksstigen blev vi nästan bländade av en röd domherre på nära håll. Solen lyste på fågeln och gjorde färgerna intensiva för ögat. Domherren försvann in på den skuggiga sidan av stigen.

Av någon anledning bestämde vi oss för att ta den ganska långa och därför lite mer ansträngande "järnvägsrundan". Vi passerade trollträdet, som jag kallar en kullfallen tall med mäktigt rotvalv. Tomtarna som länge stått i sin stubbe var nu borta. Vi travade på längs stigen då belöningen för vår ansträngning plötsligt dök upp. Alldeles framför mina fötter hoppade en liten svartmes omkring i blåbärsriset. Jag tror knappast att jag varit så nära en svartmes tidigare. Troligen uppfattades inte min närvaro direkt av fågeln som sedermera for vidare upp i en närliggande tall.

Inspirationen att återge det upplevda infann sig som vanligt även på årets första dag.

Råbock på Vättern

Publicerad 2018-12-17

Under gårdagen målade jag en bild av en råbock. I det här fallet rör det sig om en båttyp, ett slags fraktfartyg, som användes i norra Vättern under 1700-talet och fram till 1800-talets senare hälft. Namnet kom av att båten var försedd med ett enda stort segel, ett så kallat råsegel. Troligen kom idén om ett enda segel från vikingaskeppen.

Råbockarna lastade urkalksten "limsten" från Harge by i Hammars socken. Kalkstenen forslades till masugnarna runt om  Vättern. Som returlast hade man järnmalm till Igelbäckens masugn.

En råbock kunde lastas med upp till 70 ton och låg då endast ca 40 cm över vattenytan. Råbockarna var dåliga kryssare, men tog sig snabbt fram i förlig vind enligt uppgift på spalten om råbock. www.tegelviken.com.

Kräsen stenknäck vid fågelbordet

Publicerad 2018-12-14

Idag är det den 14 december. Jag har varit ute i ateljén för att färglägga en akvarell av den stenknäck som jag tecknade av vid fågelbordet igår, på Luciadagen. Dagen inleddes med att vi försov oss och missade Luciasändningen i TV. När sedan stenknäcken dök upp, så blev den ett slags kompensation för den uteblivna Lucian.

Stenknäcken med sin stora näbb avsedd för en hårdknäckt matsedel hör till de exklusiva arterna vid fågelbordet. Stenknäcken visar sig bara korta stunder nu när endast solrosfrön finns att äta vid vårt fågelbord. Till jul kanske det vankas nötter vid vår matning. Då stannar kanske stenknäcken lite längre vid matbordet?

November 2018

Publicerad 2018-11-19

När detta skrives är det måndagen den 19 november. Naturintrycken hittills i denna gråa månad har varit fåtaliga. Vinterfåglarna syns allt oftare kring huset, i väntan på fågelbordet verkar det som. Äntligen börjar temperaturen att överensstämma med årstiden, plus två grader visade termometern i morse.

Förra veckan hittade jag en färdigtecknad tubkikarebild av tre prutgäss. Den var tecknad på ett medfaret akvarellpapper, men såg mycket naturlig ut. Jag beslutade därför att färglägga bilden i akvarell. Av någon anledning kom färgerna att domineras av en brun ton. Novemberbrunt kan man lämpligen kalla färgen, som är användbar i många sammanhang.

Var prutgässen ursprungligen är upptecknade har jag inte i minnet. Troligen är det Gotland eller Öland som gäller. Roligt var det i alla fall att färdigställa en gammal upplevelse som månadens bild.

Höst med kattuggla och fjällvråk

Publicerad 2018-10-05

Vi är nu inne i första oktoberveckan. Höstfärgerna börjar att prägla landskapet allt intensivare för varje dag.

 Sista dagarna i september var vi i Lilla Fallvik en period. En frostnatt  blev det där nere med is på bilrutorna efter tre minusgrader och månsken.

 Dockekullas sångsvanar rastade nu i Åländern såg vi. Svanarna låg i viken strax intill Härsjö. Havsörnar och en kattuggla och senare en fjällvråk var annars behållningen under våra dagliga turer i skogsbygden. Kattugglan såg vi på nära håll intill vägen till vår båtplats i Åländern. Fjällvråken rastade på en stängselstolpe intill den bortre av Vakendals dammar. Enligt min bedömning var det en ung fjällvråk som senare lyfte och försvann bort mot Söderödalen.

Tranor och nötkråka

Publicerad 2018-09-24

Det har hunnit bli september månad. Årets säsong med utställningar, konst och fågelskådning har varit intensiv med tre Upplandsresor bl. a. till Järnboden i Harg norr om Hallstavik.

Nu i slutet av månaden hörs tranors trumpetande från stora flockar som passerar högt över vår bebyggelse intill sjön Boren.

Senast vid vår Fallviksvistelse såg vi att storlommarna ännu dröjde sig kvar i Kvarnsjön. En omhäckning med en ännu ej flygfärdig ungfågel är troligen anledningen, men unglommen verkade ganska fullvuxen då i mitten av september.

En nötkråka intill Kärleksstigen har annars varit den största begivenheten här i Västra Lundsområdet. Nötkråkan verkade dock bara vara på tillfälligt besök.

Intensiv augusti

Publicerad 2018-08-26

Augusti månad närmar sig slutet. Nyponen lyser röda i skogen och ekollon har blåst ner på stigen där jag går.

Det har varit en intensiv utställningsperiod: Järnboden i Harg med Nordic Wildlife Art, Medevimässan och närmast förestående Hovs Bygdegård den 8 och 9 september. Affischer och reklam krävs för att publiken ska komma.

Här intill affischen till Hovs Bygdegård.

Fiskmås vid Åsunden

Publicerad 2018-07-15

Det är lördagen den 14:e juli 2018. Jag har tankat bilen inför måndagens färd till vår utställning i uppländska Hargs Järnbod. Under morgonpromenaden stötte jag åter på rosenfinken. Intill fågelplattformen vid Borens strand hälsade rosenfinken sitt "trevligt att se er" uppifrån trädtopparna. Det var säsongens fjärde möte med arten intill Boren.

Fallviksvistelsen tidigare i veckan innebar bland annat en observation av glada. Det var den röda gladan som dök upp vid Bodavägen intill Nimmern.

Åsunden vid Råsöbro är en utmärkt fågellokal med storskarvar, storlommar och ibland havsörnar, hägrar m.m. Den här gången blev det en fiskmås som fastnade på akvarellblocket, tecknad direkt genom tubkikaren. Det vackra vädret försvann senare i den målade bilden. Konsten framför allt, får jag skylla på i det här sammanhanget. Då kan man i alla fall påverka vädret.

Rosenfink i maj

Publicerad 2018-05-24

Den 24 maj är det fortfarande pågående värmebölja på våra östgötska breddgrader. Den varmaste majmånaden på länge förmodar jag. Ärtsångarens läte skallrar på vår tomt, den verkar att vara stationär här i år. Ringduvorna liksom skatorna är också ständigt närvarande i trädgården och omgivningarna här omkring.

Vid mina vandringar utmed sjön Boren har jag vid två tillfällen fått höra rosenfinkens snärtiga hälsning "pleased to meet you" från området intill Ekenäs och Motala Ström. Fågeln är dock väldigt svår att få in i kikaren högt uppe bland löven. Jag har i stället försökt att återge rosenfinken i en liten akvarell. I minnet har  jag försökt återkalla intrycket av en rosenfink som vi såg på Öland för många år sedan. Då fick vi se ett verkligt praktexemplar av en sjungande rosenfink på ovanligt kort avstånd. 

Även här hemma i Västra Lund har jag sett rosenfinken på nära håll, viket innebar en tydlig observation med handkikaren.

Orrspel och vårvinter

Publicerad 2018-04-02

Påskafton var det tidig väckning hos familjen Johansson. Halv fem var vi i gång, för  att klockan halv sex bli upphämtade av Daniel. Han  hade föreslagit att vi skulle bege oss till Kärnskogsmosse för att se på  orrspel. Under färden upplevde vi soluppgång över Tjällmoskogarna och fullmånen som följde oss vägen fram till spelplatsen.

När vi burit upp tubkikare, kameror och matsäck uppför det av glashal skare beklädda berget, bevittnade vi först en tom mossmark. Plötsligt fick jag se en mörk punkt i en tall. I tubkikarens förstoring uppenbarade sig den första orrtuppen. Därefter damp orrarna ner på spelplatsen, 15 stycken i den första räkningen. Birgitta spanade från det gamla flygledarhuset och såg ytterligare tre orrar. Daniel sökte sig närmare spelplatsen med sitt stora kameraobjektiv. Orrarna uppmärksammade försöket och försvann längre bort på mossen. 

Vi fick i alla fall bevittna 18 orrtuppar och någon höna under gott och väl en timme, innan vi vände hemåt efter fika och notering av bofink, spillkråka och senare en ormvråk.

Marsvinter och gärdsmyg

Publicerad 2018-03-28

Vi går emot slutet av månaden mars när detta skrives. Jag har nyss målat en gärdsmyg, som lär vara vår näst minsta fågel,  knappt en decimeter lång. Färgerna varierar mellan rostbrunt och ljusare nyanser. I fågelböcker ser jag att gärdsmygen är som mest synlig under sträcket i mars - april. Alltså finns det just nu stor chans att stöta på gärdsmygar i naturen.

Vintern har varit konstant med snötäckt natur och is på Boren. Ännu inför påsken så är vinterlandskapet kvar här i Motala. Havsörnarna är också kvar., Vi ser tre havsörnar stationärt kring Boren sedan en månad tillbaka.

Fågelskådning i februari

Publicerad 2018-02-18

När detta skrives har vi nyss kommit in från en fågelexkursion utmed Borens strand. Skådningen sker från Slaggbron och utefter den långa råken som Motala Ström pressar fram i Borens is-och snöbemängda yta. Strömmen är en fristad för flera fågelarter på vintern.

Genast i morse fick jag från Slaggbron se en havsörn sittande i ett träd på udden ut mot Boren. Jag hann ta ett kort innan den under kråkornas kraxande flög bort över isen. Birgitta hade vandrat hemifrån till bron och också upptäckt örnen plus ytterligare en havsörn. jag hade då redan fotat den förstnämnda på isen nedanför Brevik.

Hemifrån med tubkikaren fick vi se både örnar och kråkor på nära håll. Sedan landade en tredje havsörn intill de två tidigare nämnda. Kanske var det hela fjolårsfamiljen som stod på isen intill varandra.

I morse hade vi inte mindre än 30-talet gulsparvar vid fågelbordet och hör och häpna; 8 stenknäckar samtidigt! Så många stenknäckar tror jag aldrig vi har sett tidigare. Det är fina vinterdagar nu och vårljuset avancerar dag för dag.

Svartmesar och örnar

Publicerad 2018-01-03

Nu den andra januari 2018 har nyårssnön töat bort och barvintern har återskapat ett gråbrunt landskap med gröna inslag här i Borenshult. Vid vår mellandagsfärd till Lilla Fallvik var det främst örnskådning som var målet, samt att se till att allt var i sin ordning på Lilla Fallvik. Under färden dit hade vi gjort uppehåll vid Striern och sett två havsörnar där. När vi sedan passerade Bergshamra såg vi ytterligare tre havsörnar flyga över Ämmern. Vid Dalen i Söderö landade en ensam havsörn (2k) i Gassemålabacken.

Daniel var säker på att svartmesarna var på plats vid Vakendals dammar. Vi begav oss till fots ut på den kullriga marken mellan dammarna cirka 100 m från vägen. Där i och omkring tätningen av ädelgran hoppade åtskilliga svartmesar omkring bland tuvorna på jakt efter granarnas kottefrön. Trots att vi sedan hade ytterligare tre havsörnar intill Björkforsvägen, så blev det svartmesarna som gjorde störst intryck på oss den här fågelrika dagen i Kindabygden.

Jag målade sedan en akvarell som blev färdig lagom till nyårsdagen. Svartmesar på födosök.

Gråsiskor årets julfåglar

Publicerad 2017-12-18

Vi har hunnit fram till den 18 december. Julen närmar sig med stora kliv och snön lyser vit i Östgötabygden, i alla fall här i Borenshult, och sjön Boren är till stora delar belagd med is. Ett stråk med öppet vatten mellan Strömmen och Knäppaviken har därför samlat bland annat 30-talet knipor och tre salskrakar. Daniel och Anette hade både havsörn och sparvhök vid Birgittas Udde resp. Staffanstorp. Jag rapporterar ibland i andra hand deras observationer som oftast är fotodokumenterade.

 Annars har vintern här hos oss gått i gråsiskans tecken. I stort sett dagligen under en längre tid har vi haft siskorna vid fågelbordet. Också grönsiskor har vi, men dessa är ganska stationära här på tomten. Även stenknäcken verkar att trivas vid fågelmatningen i år och utgör en av illustrationerna till mitt naturkåseri i Länstidningens julnummer.

November 2017

Publicerad 2017-11-09

Månaden har inletts med ganska fint höstväder och många fågelobservationer ute i de östgötska markerna. Den lilla Fågelsjön Striern mellan Kättilstad och Hägerstad sticker ut i sammanhanget med en ovanligt stor mängd fåglar, speciellt änder. En toppnotering var den 5:e november med över 1000 bläsänder, 215 snatteränder och 300 gräsänder på samma dag, plus flera hundra sångsvanar m.fl. rapporterat på Artportalen av Gunnar Ölfvingsson.
I novemberskogen är det tyst och stilla, men plötsligt hörs ett välbekant svirrande ljud. Stjärtmesar! Inte mindre än vid  fyra  olika tillfällen den senaste veckan har de långstjärtade dunbollarna korsat min väg. Senast jag såg och hörde stjärtmesarna var vid Lilla Fallvik under invintringen av torpet den 8:e november. Gärdsmyg och korpar var andra arter på Fallvikstomten.
Under hemfärden räknade vi ett hundra dovhjortar mellan Fallvik och Söderö.

Örnupplevelser

Publicerad 2017-10-23

Årets oktobermånad har inletts med sprakande färger på asp och lönn i våra skogar och älgjakten pågår. Jag ställer ut mina målningar på Dubergska Gården i Motala Konstförenings regi. Fåglar är temat för utställningen. Vi är tre utställare med alster i trä, textil och för min egen del akvareller och grafik.

I Motala Tidnings artikel om utställningen står det att det  för tillfället är örnar som jag helst målar. Detta har till viss del sin riktighet. På en målning som är avbildad i tidningen flyger tre havsörnar över Åsunden. Händelsen har beskrivits i ett tidigare inlägg i Naturrutan.

Vid vår vistelse i Fallvik under sena september fick vi också en fin örnupplevelse, då vi genom tubkikaren fick in örnar i Dalen från Norrökorset sett. Det visade sig vara tre havsörnar även denna gång. Örnarna kalasade på en dovhjortskalv, trodde vi oss utskilja. Naturligtvis var korparna på plats. En av örnarna var en ungfågel. Under utställningens första vecka har jag målat färdigt den akvarell som jag skissade vid tillfället från Norrödalen.

På kvällen den 11 oktober var vi på Motala Biologiska Förening. Där visade naturfotografen Roger "Kerstin" Pettersson sin uppskattade film om örnnästet. Tidningen hade rätt, det är mycket om örnar just nu.

Älg och räv i september

Publicerad 2017-09-04

Fredagen den första september åkte vi på kvällssafari med vår dotter Anette mellan Fallvik och Söderö. Det blev napp direkt, då en stor älgtjur uppenbarade sig nära "mateken". Morgonen därpå gjorde jag en minnesteckning av älgtjuren på plats. Senare på lördagen åkte vi vår vanliga runda till den stora dammen vid Dockekulla. Sångsvanparet med sex stora ungfåglar var ännu kvar på häckningsplatsen. Under hemvägen över Härsjö upptäckte vi plötsligt en räv som uppehöll sig på vägen. Räven, som tydligen hade ett byte att leka med, verkade alltför upptagen för att notera vår närvaro. Vi följde hans förehavande i våra kikare och kunde även fotografera räven inifrån bilen. Vi försökte köra helt nära räven som då beslöt att gå upp i skogsbranten. Räven som satte sig i backen visade sig vara en ungräv, men med redan yvig svans. Vi kunde noga studera räven som nyfiket betraktade bilen och våra förehavanden där. Det blev en akvarell av den sittande räven, målad i min torpateljé. Förutom älg och räv så hade vi två dovhjortar alldeles utanför köksfönstret på Lilla Fallvik under söndagsmorgonen. Vi såg också en av storlommarna i Kvarnsjön.

Medevimässa och skarvar

Publicerad 2017-08-28

Augusti månad har varit varierande med deltagande som utställare på Medevimässan bl.a. Storlommarnas häckning i Kvarnsjön kunde vi säkerställa vid ett besök i Kvarnsveden intill sjön. Ungfågeln matades fortfarande av föräldrarna och verkar inte vara flygfärdig ännu. Vi vände åter till Råsö bro vid Åsunden för att chansa på örnarna. Den här gången blev storskarvarna modeller i ritblocket. Av skisserna blev det en akvarell med fyra storskarvar. Några havsörnar visade sig inte den här gången, men vi räknade till 45 skarvar i sundet.

Havsörnar vid Åsunden

Publicerad 2017-08-14

Fallviksvistelsen den här gången innebar fågelfattiga dagar med törnskator som främsta upplevelse, förutom en fiskgjuse ryttlande över Åländern. De årligen häckande sångsvanarna vid Dockekulla fanns förstås på plats med sex stora ungfåglar. Torsdagen den 10 augusti for vi via Oppeby ut till Råsebro. Från rastplatsen där vid Hornkorset hade vi bra utsikt över Åsunden. Först spanade vi in fyra strandskator på stenraden mitt ute i sundet. Längre bort på en rad stora stenar räknade vi under en timme 24 skarvar. Plötsligt dök två havsörnar upp över sundet. Båda örnarna vände uppåt i luften och fick sällskap av ytterligare en havsörn. Tre havsörnar svävade då en lång stund över öarna ute i sjön. En av örnarna landade i en talltopp på motsatta stranden. I tubkikaren hann jag göra flera skisser på plats av örnen, som var en ungfågel med ljus bringa och mörkt huvud. När den lyfte på vingen syntes vita inslag på undersidan. Jag målade sedan en akvarell med havsörnen som motiv. Troligen var örnen i sitt andra eller tredje kalenderår.

Grävling och fågelskådning

Publicerad 2017-08-07

Nu en bit in i augusti är det vadarfåglar som gäller i skådarkretsar. Rapporter från Roxen (Svartåmynningen) av kustpipare, kustsnäppor och många andra blev anledning till att vi åkte dit för att se vadarna på plats. Förutom nämnda arter blev en glada stående på grunt vatten en liten sensation bland fågelexperterna. Ett minne utöver det vanliga blev mötet med en grävling den 29 juli. Det var intill vägen nedanför Härsjö gamla skola som vi fick tillfälle att se grävlingen på mycket nära håll. Bra foton blev inspiration till två akvareller med grävling. Även ett skogsparti med orrar har jag målat efter en teckning gjord i Vileboskogen. Den 18-19 augusti deltar jag med konstutställning på MEDEVIMÄSSAN 2017.

Göktyta i Hägerstad

Publicerad 2017-07-02

Juli månad 2017 har bara tagit sin början när detta skrives. Idag den 2 juli har vi hört trädgårdssångare och gärdsmyg i spel och sång, som det kan benämnas på Artportalen. Knipornas ungar är redan stora och Salsterns storlommar har ungar som hunnit bli juvenila (halvstora). Vi har också skådat en storlom med en liten unge på samma resa från Salstersviksvägen. När vi tidigare efter midsommarhelgen åkt tillbaka till Söderö och Fallvik för att klippa gräs och skåda glador och havsörnar, blev resultatet magert. Detta jämfört med midsommarhelgens rikedom av både kungsörn och ovannämnda arter. En lyckad fotografering blev det i alla fall. En göktyta poserade intill Bodavägen i Hägerstad. Fotot genom bilfönstret blev lyckat, trots att fågeln hade näbben full av föda. Sällsynt att komma så nära göktytan, som verkade ha ungar att mata.

Guckuskon blommar i juni

Publicerad 2017-06-21

Guckusko är en orkidé som vi tidigare endast sporadiskt sett i olika sammanhang. Pingstafton, den 3:e juni, begav vi oss med vår son som arrangör på resa till Kinnekulle och Hjelmsäter. Daniel bjöd på resan som en Morsdagspresent. Trots regnet var platsen välbesökt och på den plankade stigen till guckuskornas glänta strömmade besökare. Fotodokumentationen var intensiv, medan jag endast tog handkikaren med mig. Minnesbilderna och den övriga familjens foton gjorde att jag försökte mig på att måla guckuskor efter hemkomsten. Bland annat studerade jag i sammanhanget trollmålaren Rolf Lidbergs botaniska studier. Rolf Lidberg ägnade hela sitt liv åt att måla och studera orkidéer och allt annat i naturen. Detta kan man se även i hans berömda trollmålningar.

Tidig morgon med orrspel

Publicerad 2017-05-11

Under lördagen den 6 maj var vi uppe halv fem på morgonen för att följa med Daniel på orrspel vid Kärnskogsmosse. Redan på vägen in emot mossen stod en tjäderhöna på vägen och jag fick ett lyckat kameraskott från bilen. Daniels bil är mycket rikt utrustad med kameror och skarpa objektiv samt diverse fältutrustning. Vår son har blivit en verklig naturfotograf, som inte skyr några besvär för att lyckas med sina bilder. Inte mindre än 17 orrar spelade ute i mossen under morgonen. Senare på förmiddagen besökte vi Fröjerums våtmark med årtor, bläsänder och många snatteränder. Framemot Norsholm upptäckte vi ett par fiskgjusar i sina häckningsbestyr intill Motala Ström. Något förvånade över boets placering intill vägen, vände vi hemåt mitt på dagen som redan varit lång.

Talgoxen hävdar reviret

Publicerad 2017-05-09

Maj månad inleddes med Konstrundans sista dag. 103 personer besökte min ateljé i år. I trädgården filar talgoxen på sin vårsång och stenknäckarna kommer dagligen till grässluttningen där fågelbordet stod. Många arter har passerat under vårvintern, järnsparv och bergfink bland annat. Talgoxen är ständigt på vakt i Ingrid Marie-trädet där hans holk är belägen. Flugsnapparen brukar också vilja bo i talgoxens holk.

April månad 2017

Publicerad 2017-04-27

Påsken har passerat och konstrundan närmar sig. Det är mycket att bestyra inför rundan. Möten, städning, presentationsutställningar m.m. Jag har även hunnit måla några nya verk, som dock inte hinner komma med på konstrundan. Det är storskrakar på båda akvarellerna. Jag är också veckans konstnär på Svenska Konstnärer, vilket är roligt, lagom inför rundan. Som vanligt hoppas man på mycket publik under Norra Vätterns Konstrunda 2017.

Älg i Borenshult

Publicerad 2017-02-04

Nu i början av februari har kvällarna blivit lite ljusare. Vid femtiden en kväll i veckan ringde det på dörren. Där stod Magnus Thelander från Änggatan. Han kom, för att upplysa om att det stod en älg inne i skogen intill Björkbladet. Jag for dit i en fart och fick se siluetten och mulen på älgen. Fotot jag knäppte visade bara ett par lysande ögon. Det var alldeles för mörkt vid tillfället. De kommande dagarna tog jag kameran med ut i skogen i förhoppning att återse älgen. Flera vandrare med hundar hade sett den, har jag fått veta. Så idag den 4:e februari hittar jag älgen efter en timmes sökande i skogen. Ungefär där vi i höstas mötte järpen för sista gången i skogen intill stigen mot Offerby. Älgen uppenbarade sig först som en siluett som smälte in bland tallstammarna. I kamerazoomet blev den rätt stora älgen ganska tydlig. Jag fick flera bilder på älgen bland stammar och kvarlämnade grenar och ris. När jag kommer hem ser jag på hakskägget att det troligen är fråga om en tjur, för tillfället med fällda horn. Ännu en intressant händelse i vår skog mitt i den snöfattiga vintern. Nu är det bara några veckor kvar till min jubileumsutställning på Dubergska Gården. Den 18 februari börjar utställningen MED NATUREN I FOKUS under 40 år!

Fågelräkning

Publicerad 2017-01-28

VINTERFÅGLAR INPÅ KNUTEN 2017 är rubriken på årets fågelräkning vid våra fågelbord i tomtmiljö. Som vanligt tryter fåglarna första dagen den 27 januari. Endast de vanliga arterna visar sig. Det brukar ju alltid finnas blåmes, talgoxe och numera även domherrar liksom koltrast och björktrast. Idag den 28 januari, andra dagen, liknar gårdagen, men 5 domherrar och en stenknäck samsas i alla fall vid vårt fågelbord. Senare efter lunch dyker även en flock på ca 30 sidensvansar upp i trädgården. Nötväckor och en trädkrypare gör att det känns ganska normalt vid vårt fågelbord inför slutspurten av årets Fåglar inpå knuten.

December månad vit och brun

Publicerad 2016-12-18

December månad borde vara vit av snö, tycker man, men nu inför julen är marken brun av vissna löv på våra stigar här i Borenshultsskogen. Inte syns det mycket av fåglar eller djur heller. Då är det faktiskt livligare hemma på tomten än ute i skogen tycks det, även om det är ganska lugnt också här. Stora flockar av sidensvans har besökt oss de senaste dagarna, men Ingrid-Marieträdets äpplen hänger trots detta kvar på sina grenar. Glädjande är de hittills ganska täta besöken av domherrar vid fågelbordet. Upp till fem stycken samtidigt har vi sett vid några tillfällen. Två julmarknader har jag deltagit i: Ekebyborna prästgård och K-Ringen i Motala. Båda marknaderna var välbesökta. Den tredje december var landskapet kring Boren snötäckt, vilket gav julstämning till arrangemanget i Ekebybornas gamla prästgård. Nu inför julveckan är det barmark igen, men man hoppas in i det sista på lite snö även till den här julen. Järpen dominerade hösten här i Borenshult. Nu inför julen är det domherren som gäller, julkortsfågeln framför andra.

God Jul och Gott Nytt År!

Slutet för järpen och vinterbestyr i torpet

Publicerad 2016-10-29

Torsdagen den 13 oktober får jag mail från William att han funnit vår järpe död. Jag skyndar i begynnande skymning till den beskrivna platsen och tar några slutgiltiga foton. Motala Tidning har också uppmärksammats på den oskygga skogsfågeln i sällskap med Karlfeldts hund Emma. Själv hann jag under den förflutna månaden måla en akvarell med järpen på en stubbe. Vi har också hunnit att tillbringa några dagar i Lilla Fallvik för att ordna för vintern i torpet. Dovhjortarna brölar i skogskanten och vildsvinen grymtar avvaktande. Vi försöker rädda fikaplatsen framför huset från vildsvinens väntade skadegörelse. Brädor och stockar hoppas vi skyddar platsen. När vi lämnar Söderöreviret på torsdagsförmiddagen ser vi en havsörn förföljd av korpar. Den slår ner i en torraka uppe på höjden intill Dalen. Jag fotar örnen och korparna på långt håll. Bilden blir hyfsad trots det långa avståndet.

Järpen i vår skog

Publicerad 2016-09-19

Plötsligt stod vi öga emot öga med en järpe. Järpen var helt orädd. William Karlfeldt, som jag mött på skogsstigen, tittade storögt! Han kanske inte först visste vad det var vi såg, hans hund var dock helt lugn. Vi kunde noga studera den lilla hönsfågeln, men båda saknade vi kamera. Vi såg fototillfället gå oss ur händerna. Jag fick på hemvägen idén att chansa och hämta min kamera tio minuters marsch åt båda hållen. Jag återvände till platsen. Först såg jag ingen fågel. Jag gick fram och åter den väg jag kommit tidigare innan mötet. Då plötsligt var järpen alldeles intill mig. Helt orädd verkade han, för det var en tupp med svart haklapp. Jag fotade järpen hoppande på marken mellan stubbar och gamla grenar. Det blev många kort och en oförglömlig stund där i skogen för både mig och järpen. Det var den 9:e september.

Mycket på gång

Publicerad 2016-08-28

Augusti månad 2016 har snart förflutit. Som vanligt är det många naturupplevelser i vår tillvaro. Kräftor har vi också hunnit med, liksom mötet med en svartfläckig vildsvinsfamilj. Alla var svartvita utom en brun kulting. Som inbjuden utställare har jag också deltagit i den första Medevimässan med soliga dagar och många besökare. När vi anlände till Fallvik några dagar efter mässan möttes vi av en ormvråk med slaget byte. Sedan följde flera dagar med framför allt ormvråkar i Söderöskogen. Daniels fina ormvråk som han fångat med sin kamera får illustrera ormvråkarna som vi sett. Jag hann också att måla en akvarell med älgar där i skogsbygden. Älgjakten börjar snart i Norrland och ett par av mina konstnärskompisar i Nordic Wildlife Art ska åka dit på älgakt. Innan dess ska vi ha vernissage på vår utställning i Strängnäs "Nordic Wildlife Art. Med naturen i fokus". Lördagen den 3 september kl. 11.11 invigs utställningen av jägmästare Henric Endoff, Mörkö. Kulturhuset Multeum i Strängnäs är platsen för vår utställning som sedan pågår till den 4 november.

Historiens vingslag

Publicerad 2016-07-21

Onsdagen den 13 juli anländer vi till Fallvik. Torsdagen den 14 juli inleds med en lång vandring till Hagalund, torpet där Far och Mor bodde tillsammans med ett norskt timmerhuggarlag vintern 1941-42 som var mycket kall. Jag föddes sedan i juli 1942 och var alltså på gång där i Hagalund redan då! Jag målar en akvarell vid återkomsten till Lilla Fallvik. Storlommarna simmar i grupper i Åländern kunde vi se under vår vandring. På kvällen är samma lommar i Kvarnsjön. Storlom blir alltså nästa motiv. Söndagen den 17 juli kör vi runt sjön Nimmern som verkar tom på sina skäggdoppingar. Vi fikar vid sjön och kör vidare på Bodavägen. Vi stannar för ett bilmöte alldeles där vägen passerar intill sjön. Då upptäcker vi doppingarna som tagit skydd i viken full med gula näckrosor. Det blir nya motiv i form av Birgittas foton till ännu en akvarell. Jag har just kommit igång med bilden när min kusin Anne-Marie dyker upp på torpet tillsammans med dotter och måg. De hade besökt hennes barndomshem Lövsveden beläget några kilometer från Lilla Fallvik en bit upp i skogen från Kvarnsjön och Sandstugan. Det var lång väg till Herrsjö skola från Lövsveden, berättade Anne-Marie. På 1940-talet var det också mycket kalla vintrar. En snörik vinter fick Hugo, som hennes pappa hette (min farbror), köra med hästen och en träplog åtta kilometer till skolan, så barnen kunde följa plogen på skidor fram till skolan. Sen skulle man ju hem också genom en snötyngd skog. Det var andra tider då, sade Anne-Marie. På kvällen dyker en fin räv upp på tomten. Den uppvisar sitt typiska rävbeteende med sorkhopp och andra typiska rävaktiviteter. jag fick trots dubbla köksfönster bra foton av händelsen. Historiens vingslag kändes påtagligt i och med vårt besök i Hagalund som nästan tangerade kusinens besök i sitt barndomshem Lövsveden. Gamla minnen passerade revy med minnen av gamla tider i bygden.

Midsommar och skarvar

Publicerad 2016-07-02

Midsommaren i juni överraskade med i stort sett vackert väder hela helgen. Det var vernissage på konstutställningen Svarta Fåglar, som gick av stapeln i Midsommargalleriet i Stjärnorp intill Roxens strand. Jag var en av 15 inbjudna konstnärer att skapa konst utifrån innehållet i boken Svarta Fåglar, en roman av Bernt på Alnäs, vilket står som författarnamn för Bernt Carlsson som äger Midsommargalleriet. I romanen lever Arv, som huvudpersonen heter, sitt pensionärsliv tillsammans med skarvarna i Roxen och iklädd våtdräkt fiskar Arv med skarvflocken i sjön. Just den sekvensen gav mig idén att måla en bild där Arv fiskar med skarvarna, under uppsikt av en sångsvan. Arv hade även svanarna i sjön som sina vänner. Mycket annat händer i romanen, som är underhållande läsning och mycket fantasifull. Nere i Fallvik har vi som vanligt vildsvin och dovhjortar i mängd liksom glador och en unik rävupplevelse nedanför Annelund. Räven plundrade ett tofsvipebo.

Naturupplevelser i maj.

Publicerad 2016-05-23

Sista veckan i maj har inletts med sommarvärme och ett svagt brisande solglitter på Borens yta. Nyss hemkomna från torpet i Kättilstad har vi fina fågelobservationer att rapportera. Räven i dalen har också poserat i backen nedanför vägen till Bygget. Räven blev också motiv till den akvarell som jag målade där i Lilla Fallvik. En utflykt till Strierns fågeltorn med våra grannar i Kvarnsveden resulterade bl.a i 30 snatteränder och fiskgjuse samt många svanar förstås. Näktergalen hördes liksom törnsångaren. Vildsvinen räknade vi en kväll till 8 stycken vuxna och 18 kultingar. Dovhjortarna är nästan oräkneliga, men ca 200 st är det säkert på Söderö. Vid Idhult såg vi orkidéer i full blom, Adam och Eva m.fl. vackra blommor. Den kanske finaste upplevelsen var när vi på hemväg från Striern upptäckte att tranparet vid Vakendals dammar hade lyckats få två ungar, eller pulli som benämner de minsta i fågelvärlden. Det sistnämnda tyckte jag var värt en rapport på Artportalen vid hemkomsten. Innan vi for rapporterades om en aftonfalk vid Kättilstad, men den såg vi inte, trots ivrig spaning.

Konstrunda och jorduggla

Publicerad 2016-04-29

Slutet av april och valborgsmässoafton står för dörren. Vi har åter konstrunda i ateljén. Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer, där min ateljé ingår, firar 20-årsjubiliéum. Just 20 personer uppgår också publiken till i början av tredagarsutställningen. Månaden har annars gått i naturfotograferingens tecken. Vår son Daniel Johansson blir allt bättre som fågelfotograf. Många ytterst lyckade bilder på allehanda fåglar har han tagit den senaste tiden. Favoriterna är fjällvråk, havsörn och jorduggla. Fjällgås är en annan art som han lyckats komma nära. För att illustrera det här inlägget har jag valt att visa Daniels bild av en jorduggla. I morgon fortsätter konstrundan. Vi hoppas på många besökare då.

Örnar, skator och orrspel i mars

Publicerad 2016-03-29

Mars månad är snart till ända och våren verkar nu vara här på allvar, blåsipporna blommar i markerna och orrarna spelar i våra skogar. Förra helgen var vi hela familjen vid Kärnskogsmosse och bevittnade orrarnas uppvisning. Klockan fem på morgonen gick avfärden till mossen, där vi från det gamla skjutledareberget kunde se tio orrtuppar och några hönor i spel samt ett mindre antal på en annan plats. Även ett par sångsvanar var det ute i mossen. Här hemma i Borenshult bygger skatorna bo i grannens trädgård. Dagligen kan vi se från vårt hus hur boet växer och skatorna blir allt flitigare i sitt byggande. I påsknumret av Länstidningen har jag närmare beskrivit allt om skatornas egenheter i detta sammanhang. Vi har också sett havsörnar para sig på Borens is i början av månaden. Detta blev dokumenterat av vår naturfotograferande son Daniel, som lyckades fota begivenheten genom sitt teleobjektiv. Det var disigt och dimmigt vilket gav en konstfull siluettbild av händelsen.

Stjärtmesar och havsörnar i februari

Publicerad 2016-02-14

Februari år 2016 innebär som vanligt att vi går mot våren och ljusare tider. Fåglar inpå knuten, den årliga tomträkningen av fåglar, var den första februari inne på sin tredje dag. Resultatet hade dittills varit magert sånär som på den stationära stenknäcken och de vanligaste arterna, talgoxar, blåmesar o.s.v. Men i sista minuten dök nio stjärtmesar plötsligt upp hängande i Ingrid Marieträdets nötpåsar och fettklumpar. Då tyckte vi att de långskaftade bomullsbollarnas uppenbarelse i viss mån räddade tillställningen. Inte mindre än sex havsörnar såg vår son och dotter (Daniel och Anette) vid Lilla Vakendal under en utflykt till Fallvik den 7 februari. Det pågick jakt i Söderöskogen vid tillfället. En av Daniels bilder blev underlag till en akvarell av havsörnar i sitt andra kalenderår, som jag målat den senaste veckan.

Koltrast i januari

Publicerad 2016-01-11

Efter barmarksjulen 2015 har nu det nya året inletts med fullt vinterväder i form av kyla och snö. Vid fågelbordet är det dagliga inslaget av koltrastar obligatoriskt denna vinter. Den dominerande arten vid matningen är dock gulsparven som ibland uppträder i mängder på grund av säden i blandfröförpackningen. Stenknäcken har också visat upp sig de senaste dagarna och i skrivande stund är det sex domherrar vid bordet. Fem av dessa är hanar i klarröd mundering. Nötväckor är också dagliga besökare vid matplatsen intill de stora cypresserna. Under min utställning före jul var det flera av besökarna som frågade efter målningar med koltrasten som motiv. Årets första konstverk blev därför en koltrast som jag nu har målat på en halvstor akvarell.

Varfågel och vildsvinskatastrof

Publicerad 2015-12-30

När detta skrivs är det den 30 december och året 2015 är snart till ända. I går den 29 december åkte vi på inspektionsresa till Lilla Fallvik. Det var en solig dag med ett vackert snötäckt landskap att skåda under färden. Vi besåg en fin fotoutställning i Rimforsa under resan ner emot Fallvik. Fina svartvita bilder i stora format, mer än hundra år gamla, med en imponerande skärpa. Vi passerade Söderö och genom dalen på spaning efter fåglar. inga örnar eller annat anmärkningsvärt syntes. Vi var nästan framme vid Vakendals dammar då vi upptäckte en vit fågelkropp i toppen på en slybuske ute i det inhägnade provhygget. Vi fick skärpa i kikarna och kunde se varfågelns svartvita profil på sin typiska spaningsplats i trädtoppen. Väl framme vid Lilla Fallvik väntade katastrofen. Vildsvinen hade fullständigt demolerat tomten, som liknade en nyplöjd åker under det tunna snölagret. Tredje gången under en tvåårsperiod är vi drabbade av grisarnas framfart. Ett sorgligt konstaterade så här i slutet av året. Men varfågeln var fin och blev vederbörligen rapporterad på Svalan.

Utställning

Publicerad 2015-11-29

November 2015 har varit fylld med förberedelser inför min separatutställning på Dubergska Gården i Motala. På bilden från vernissagen ses jag i samspråk med Motalabiologernas ordförande Roger Larsson och hans tillresta far från Örebro.

En dag vid Tåkern

Publicerad 2015-10-24

Den 15 oktober var vädret åter soligt och lugnt. Vi bestämde oss för att realisera gårdagens planer och startade hemifrån efter frukost ut mot fågelsjön Tåkern. Genom Vadstena mot Åbylund gick färden via Strå till Hov och till Sandbyvägen. En bit in på vägen såg vi en stor grågåsflock lyfta med Palsgården som kuliss, vilket jag lyckades fotografera från förarsätet i bilen. Samtidigt observerade vi flera gåsflockar ute i åkerlandskapet. Jaktvårdare Strand kom körande och vi språkades vid ett tag genom bilfönstren. Det var ganska länge sen sist. Jag frågade om älgjakten och han nämnde Janne Engholm (grannen). -Han är ute alla dagarna under jakten, sa Kenneth. Själv hade han uppehåll i jakten för att laga spången vid Svanshals. -Vi ses snart igen, bestämde vi och körde vidare. För vår del vände vi i Sandby och for bort till Hovtornet. Vid hovtornsparkeringen stod en röd Volvo av äldre modell som jag kände igen. Jan-Erik från Mjölby stod mycket riktigt i fågeltornet och det var även länge sedan vi sågs. Havsörn och fjällvråkar fanns vid sjön liksom vitkindade gäss. Jan-Erik tog upp ett gammalt minne av en kväll i tornet för ca 25 år sedan, när jag stod i plattformen och målade en gärdsmyg direkt inför motivet. Det hade tydligen gjort ett bestående intryck. Senare vid Glänås fanns förutom grågäss och sothöns även flera stjärtänder samt snatteränder och årtor som tippade med stjärten i vädret i det grunda vattnet. Någon varfågel vid Väversunda fanns inte ännu, vad vi kunde se som avslutning på Tåkerndagen.

Vildkor och Dovhjortar

Publicerad 2015-09-21

September, den månad som är länken mellan sommar och höst. Vissa år med så kallad Britt- sommar, andra år kan det vara blåst, regn och kyla. I år har de flesta vädertyperna förekommit hittills i månaden. När vi den första septemberveckan kom till Lilla Fallvik, fann vi oss drabbade av "vildkor". Förrymda kvigor hade trampat upp och använt vår tomt som betesmark. Åtskilliga mockor fanns att avlägsna från tomten, rabatter att återställa och så vidare. Tidigare under dagen såg vi inte mindre än fyra stora havsörnar svävande högt över Vakendals dammar. Lingonplockning varvades sedan under veckan med de obligatoriska rundorna morron och kväll på jakt efter fåglar och djur. Första morgonrundan den här gången hoppade tre spänstiga dovhjortstjurar över skogsvägen alldeles framför bilen. Minnesbilden etsade sig fast och efter diverse skissande blev det en akvarell av händelsen. Den 21 november är det vernissage på min utställning om fåglar och djur på Dubergska gården i Motala, då skall dovhjortsakvarellen vara med.

Skyfall och utvandrare

Publicerad 2015-08-19

Den senaste tiden har passerat med stjärnfall och klara nätter men också regnvåta dagar i juli och början av augusti. Eriksbergsutställningen har föranlett två turer till Blekinge och på hemvägen senast besök hos Kristinas Duvemåla utanför Emmaboda. Detta gav anledning till läsning av Wilhelm Mobergs böcker vid hemkomsten. Utvandrareposet passerar revy under läsningen med filmen som bakgrund. När vi åter kom hem från vernissagedagarna i mitten av juli så väntade Fallvik med gräsklippning m.m. Vi möttes då av översvämmade kärrmarker i Söderödalen där tiotalet grönbenor, tranor, tofsvipor, grågäss och sångsvanar m.fl. arter uppehöll sig. 100 mm regn under ett dygn hade fallit över Söderö och sanden i vägnätet hade runnit bort här och var. Ännu några veckor efter skyfallet stod vattnet kvar och fylldes på av ytterligare nederbörd. Nu i slutet av augusti har en värmebölja inletts över hela Sverige och det börjar bli dags för skådning av vadarfåglar vid Roxen och Sättunaplattformen.

Midsommaren 2015

Publicerad 2015-06-26

Årets midsommar har gått av stapeln, för vår del som vanligt i Lilla Fallvik. Regnigt nästan hela tiden, och vår Jessica med sin familj fick mestadels spela spel inomhus. Själv for jag som vanligt runt i skogen på min ständiga motivjakt. Jag kom nära två storlommar i Kvarnsjön och fick underlag för den akvarell som blev nästan färdig under helgen. Sista dagen fick jag min största svinupplevelse någonsin, sex vildsvin betade på Norrös stora gärde. Farligt nära till vårt boende. Naturupplevelsen var dock stor och jag fick underlag till akvarellen med fyra vildsvin.

Juni månad fylld av liv

Publicerad 2015-06-12

Maj månad har passerat, nu är vi inne i midsommarmånaden juni. Naturen prunkar i många gröna nyanser med vackra blommor uti. Kring Lilla Fallvik och i Söderödalen pågår fåglarnas häckning för fullt. Svarthakedoppingarna är fortfarande kvar i Vakendalsdammarna och i området spatserar tranparet omkring med sin lilla unge. Kniphonan i stora dammen har fyra ungar i år. Förutom sångsvanparet med ungar så har även en fiskgjuse ibland setts ryttla över dammarna. På nationaldagens kväll körde vi som vanligt vår kvällsrunda i Söderöreviret. Plötsligt dök en rävunge upp alldeles intill bilen. Vi kunde sedan ganska länge studera tre rävungar under deras nosande intill vägen och i skogskanten. På söndagen såg vi en kungsörn sväva över Medelöskogen, som ett hot mot det nyfödda i skogar och vattendrag. Söderödalen och skogarna däromkring är nu åter fyllda av nytt liv, tänker jag och hör korparna kraxa uppifrån sitt berg intill Kvarnsjön.

Föreningsjobb och svarthakedopping

Publicerad 2015-05-25

April 2015 var fyllt av konst och årsmöte i NWA bl.a. NWA står för Nordic Wildlife Art, vår förening för naturkonstnärer i de nordiska länderna inklusive en medlem på Färöarna. Som sekreterare och allt i allo inom föreningen är jag sedan många år en sammanhållande länk. Just när detta skrivs förbereder vi en utställning på Eriksberg i Blekinge, Bengt Bergs gamla naturpark intill havet. Vi ställde ut där förra året, vilket gav ytterligare en utställning i år. Nu i slutet av maj är det svarthakedoppingen som dominerar och jag har redan rapporterat två observationer i Vakendals dammar efter våra senaste vistelser i Lilla Fallvik. Kanske blir det en häckning av de små trevliga doppingarna där i knipornas revir. Jag har nyss författat en artikel till Länstidningens midsommarnummer om upptäckten av denna nya art för Vakendalsreviret. Observationen är intressant enligt kommentaren jag fick på Svalan, sajten för naturrapporter, som nu lever vidare i sin förnyade utformning. För övrigt deltar jag också i en utställning på Målerimuseum i Gamla Linköping på temat yrkesmålare som blev konstnärer.

Vår och tofsvipor

Publicerad 2015-03-13

Marssolen skiner på min namnsdag, fredagen den 13 mars. Morgonen var dimmig med några minusgrader och marken frusen under skogspromenaden. Den 11 mars for vi på fågelskådning ute vid Ekebyborna, Fossala och Österskog. Deprimerande fågeltomt till en början trodde vi. Jordkokor ute på vårgrönskan vid Ekebyborna visade sig vara en 200 individer stor vipflock. Mellan Nässja och Stora Fossala hittade vi ytterligare två stora flockar, sammanlagt bedömde vi till 500 fåglar. Min senaste målning är en tofsvipa i vinterdräkt som får illustrera dessa stora flockar. Mängder av knipor vid prästgårdsstranden, storskrakar och grågäss såg vi också vid Borens stränder, liksom ca 50 st viggar och skäggdoppingar vid Fossala och Österskog. I skogen här i Borenshult sjunger gärdsmygen vackra drillar mellan tallarna och blåsipporna har slagit ut här och var.

Oljemålningar och svartmes

Publicerad 2015-02-21

Februari 2015 inleddes med full vinter, mycket snö och trafikproblem. Detta följdes av mildare väder och en Tåkernexkursion föranledd av Gebbe Björkmans rapport om en berglärka. Någon berglärka hittade vi inte den dagen. Fyra havsörnar på fyra olika platser såg vi däremot, den sista med byte i klorna nära Åbylund. Oljemålandet har fortsatt med två nya tavlor. En tredje olja blev ett rävmotiv, liknande de dukar som jag ofta målade under mina tidiga år i naturmåleriet. Antalet fåglar i trädgården har tunnat ut något i mildvädret de senaste dagarna. I skogen har jag hört svartmesen några gånger bland alla nötväckor och filande talgoxar. Svartmesen är en av många favoriter i min fågelvärld.

Fågelräkning och lodjursmålning

Publicerad 2015-01-29

I skrivande stund har snart första månaden av år 2015 förflutit. Fåglar inpå knuten, ornitologiska föreningens riksomfattande fågelräkning, har just gått av stapeln. Som vanligt såg vi mest fåglar dagen innan räkningen började. Cirka 50 gulsparvar och elva koltrastar var noteringen då. Båda arterna är stationära vid fågelmatningen i varierande antal. En stenknäck dök upp häromdagen liksom 30-40 sidensvansar. Annars är det fortfarande lodjur som gäller efter uppdraget från spårsäkraren Lasse Larsson att måla en olja med lodjursmotiv,han också bidragit med ett flertal förslag som underlag för målningen. Det har varit mycket lärorikt att måla lodjur i kommunikation med en erfaren spårare. Nu är tavlan levererad till Lasse och Ethel i Björnö, som sade sig vara mycket nöjda med sin nya tavla. Målningen blir ett minne av Larssons mer än 25 år med lodjur och som spårsäkrare i hela Östergötland även av varg och andra djur.

Decemberanteckningar

Publicerad 2014-12-31

Naturupplevelserna i december månad har varit få på grund av mycket inomhusaktivitet inför julen. I julkåseriet till Länstidningen skrev jag och tecknade om troll i våra skogar. En del av inspirationen kom från boken TROLLEN av Jan Öjvind Swahn. -En rolig vändning, tyckte redaktören på LÖ. Vid fågelbordet dök en rödhake upp på den kallaste decemberdagen, minus 24 grader i Kvarn. Jag rapporterade till fågelsajten Svalan. Det blev blåmarkering på listan. En oljemålning med lodjur som motiv har sysselsatt mig de senaste veckorna, efter en beställning i samband med julutställningen i ateljén. Inför julen fick vi rapport från Kvarnsveden. Våra vänner där hade sett att hela vår tomt i Lilla Fallvik åter är uppbökad av vildsvinen. Phuu! GOTT NYTT ÅR 2015!

Grannkatten på språng

Publicerad 2014-11-29

Det är nu bara någon dag kvar av november 2014. Naturupplevelserna har nästan helt uteblivit denna gråa månad. Fågelbordet har varit på plats ett bra tag nu och där ser man ju förstås en del anmärkningsvärt ibland. En sådan unik händelse blev jag vittne till en förmiddag då en grannkatt tog sitt rov vid vårt fågelbord. Det hela var över på några sekunder. Likt en fotbollsmålvakt plockade katten ner en talgoxe från fågelbordet. Sedan tågade katten i väg med bytet på sitt typiska rovdjursmanér. Jag gjorde genast en teckning av det upplevda, med katten mitt i språnget. Grymt för talgoxen och betraktaren, men ett naturligt beteende för katten. Katten är det förnämsta djuret tyckte konstnären Bruno Liljefors, som också jämte räven hade katten som ett favoritmotiv.

Tjädermöte i Söderöskogen

Publicerad 2014-10-06

Vi är snart en vecka in i oktober 2014, det är fortfarande varmt för årstiden. I skogen hörs inte mycket. En gärdsmyg dyker i alla fall upp i en björkklyka och senare knäpper rödhaken intill järnvägsspåret i Offerby. Jag har under den gångna veckan målat på en halvstor akvarell med tre tjäderhönor. Det var under vår senaste Fallviksvistelse som vi under en kvällsexkursion först upptäckte en tjäderhöna på skogsvägen nära Granlund. Tjäderhönan stod kvar mitt på vägen ca 20 meter framför vår bil. I nästa ögonblick landade ytterligare två tjäderhönor intill vägen. Nu stod alltså tre tjäderhönor samtidigt modell för oss på bekvämt kikare- och kameraavstånd. Cirka fem minuter hade vi säkert tjädrarna i fokus. Av k orten blev det inget eftersom blixten utlöste mot bilens vindruta. Birgitta vågade sig ur bilen i hopp om bättre förutsättningar, men då lyfte tjäderhönorna och flög bort i den skyddande skogen. Ett unikt motiv var det som försvann in mellan träden där i Söderöskogen.

Vildsvin i Söderöskogen

Publicerad 2014-09-23

Vi har snart lagt september 2014 till handlingarna. Det blev vildsvinens månad för vår del. Det var i början av mars som vi fann vår tomt i Lilla Fallvik uppbökad av vildsvin. Det var ingen vacker syn med den upp och nervända gräsmattan. Under våra vistelser i torpet har vi haft mycket arbete med att återställa tomten i sitt vanliga skick. Trots detta blev vi glada att se vildsvinen nu i september. Två gånger på en vecka korsade grisarna vägen under våra kvällsexkursioner nere i Söderöskogen. Vi har ända sedan 1981 från och till uppehållit oss i Söderöskogen, endast vid ett tillfälle har jag sett vildsvin ute i terrängen. Därav glädjen över att äntligen få se grisarna på nära håll ute i skogen. Nu blev det inspirerande att omsätta det upplevda i bilder, teckningar och en stor akvarell.

Musik och vadarfåglar

Publicerad 2014-08-11

Augusti 2014 har inletts med en fortsättning på den under juli pågående värmeböljan. Juli avslutades för vår del med flera älgmöten i Söderöterrängen men också med musik. Det var Edith Strindbergs trio som höll konsert i Linköpings trädgårdsförening. En busslast med kindapensionärer kom den 5 augusti till ateljén för att bekanta sig med mina bilder. Det blev fullt hus under någon timme och nästan tumultartad trängsel. Dagen därpå bestämde vi oss för att göra årets vadarexpedition till Sättunaplattformen. Vi mötte där ornitologen Stig Holgersson på spaning med kamera och kikare. Han hade tydligen läst alla mina böcker via lån från biblioteket. En mycket trevlig bekantskap som skruvade sitt långa objektiv på min kamera bl.a. Senare dök ornitologen Björn Eriksson upp. Han hade också fin kamera. Vi hade båda varit yrkesmålare visade det sig vid det samspråk som ofta uppstår kring fåglarna. Det var hundratals grågäss som dominerade bilden som jag tog med Holgerssons objektiv. Björn Eriksson räknade till 24 större strandpipare. Vi såg också två stycken kustpipare och själv hittade jag en myrspov. Birgitta och jag tvekade på en rödbrun fågel intill vattenspegeln. En spovsnäppa kom vi framtill, men blev rättade av Björn Eriksson som säkert såg en kustsnäppa. Enkelbeckasinen och några gluttsnäppor samt 40-talet kärrsnäppor var lättare att bestämma. Jag erinrar mig att jag målat en kustsnäppa, den hänger på väggen i mitt målarrum i torpet. Glömskans makt är stor, så jag målade en ny kustsnäppa till denna artikel.

Vipungar i Söderö

Publicerad 2014-07-10

Midsommaren har nu passerat och avslutats med konstvernissage på Eriksbergs naturpark i Blekinge. Jag deltar där under juli månad i en utställning med 14 deltagare från vår förening Nordic Wildlife Art. Fotografen Brutus Östling invigde utställningen den 28 juni. Nu i början av juli har vi varit en period i Fallvik och Söderöreviret. Tofsviporna har lyckats bra med sin häckning där i kärret och ungfåglarna har under några veckor växt till sig och verkar vara flygfärdiga. Jag har gjort skisser och tagit foton så gott det har låtit sig göra utan att för mycket störa fåglarna. Väl hemma i Motala har jag under några dagar sammanställt erfarenheterna i en ganska stor akvarell med ett par vipor som har tre ungar nästan flygfärdiga, som ett resultat av parets lyckade häckning. Sista kvällen innan hemfärden fick vi också se en ganska stor älgtjur vid Lilla Vakendal. Det var sent på kvällen, men sommarskymningen var ännu så ljus att vi såg en hyggligt lång sekvens av skogens konung i våra kikare. För att återvända till viporna så har studierna från flera års häckningar varit mycket lärorika, med noteringar av egenheter i olika stadier av vipungarnas utveckling.

Glada i midsommartid

Publicerad 2014-06-24

Månaden juni 2014 är snart till ända och midsommaren är firad än en gång. Jag tänker tillbaka till början av maj då skogssnäpporna hade landat i Söderödalen. Kärret nedanför Annelund var fyllt med vattensamlingar och flera skogssnäppor verkade trivas i den vattensjuka kärrmarken. Senare kunde vi konstatera häckning, såsom flera gånger förr, i skogen intill Kvarnsjön. I kärret har en mängd tofsvipor bildat revir, vilket resulterat i en lyckad häckning för flera par. Att följa vipungarna har därför varit möjligt under utvecklingen från dununge till flygfärdig fågel, detta via intensiva studier med kikare och ritblock. Några fotoförsök på långt håll blev det också. Under midsommaraftonens morgonrunda i Söderödalen såg vi först kniporna vid Vakendal, ringduvor, tofsvipor och en beckasin. Från vägen vid ekbacken innan Norrö upptäckte vi en stor fågel på fältet. När fågeln kom på vingarna var det ingen tvekan. På bekvämt kikareavstånd kunde jag och vår son Daniel snabbt konstatera att det var en röd glada. Vi följde med i gladans flykt över fältet och när den senare drog bort förbi vägskälet mot matekshållet. Plötsligt var det tre rovfåglar i luften. Först trodde vi att det var artfränder till gladan som dykt upp, men det visade sig vara två vråkar som gjorde utfall mot den större fågeln. Ormvråkarna, som var svåra att åldersbestämma, irriterade gladan som steg högre och högre i luftrummet samt gjorde en utbrytning ut över Ämmerns blå vatten. Vråkarna verkade ge upp förföljandet och kretsade bort över skogen. Senare dök tranparet upp vid planteringen intill dammarna, någon ungfågel syntes inte till vid tillfället. Mycket hinner man se under en långhelg som denna midsommar, pricken över i var nog en grävling i närbild nära Västantorp. Sångsvanarna vid Vakendal har fyra ungar även i år kunde vi konstatera.

Mandarinand i Motala

Publicerad 2014-05-12

Den tredje och fjärde maj var det Norra Vätterns Konstrunda. Som vanligt kom det mycket folk utsocknes ifrån. Flera från Linköping, Örebro och någon hade åkt från Yxnerum nedanför Åtvidaberg. Även motalabor dök upp emellanåt i ateljén. En av dottern Anettes f.d. arbetskamrater kom in för att visa mig på den mandarinand som upptäcktes vid utdockningen borta vid Verkstadsområdet. Vi for dit innan öppningsdags på lördagen. Genast när vi gått de få stegen från bilparkeringen fick vi syn på mandarinanden, som låg och sov tillsammans med några gräsänder på en liten brygga i kanalkanten. Änderna är vana vid folk och reagerade inte på vårt närgångna besök. Mandrinanden verkade också oberörd av vår närvaro. Plötsligt dök en farbror upp med bröd till änderna, då blev det liv i luckan och fåglarna gick i vattnet för att komma åt de bästa munsbitarna. Det blev många tillfällen att föreviga mandarinanden i olika poser, vilket senare efter konstrundans slut blev en akvarell som sammanfattade vårt första möte med arten mandarinand.

Svarthättor, vitsippor och konstrunda

Publicerad 2014-04-29

Det är dagen före Valborg när jag gör dessa minnesanteckningar. Nyss kom jag in från skogen som nu är fylld av blommande vitsippor och fågelsång. Jag hörde svarthättor på flera ställen och lyckades faktiskt få in en sjungande hane borta vid Björkelund. Strax anade han min närvaro och dök på svarthättors vis som en fallande pil ner bland lövverket. Även trädpiplärkan uppenbarade sig ljudmässigt, men den blev för ansträngande att få fatt på i kikaren. Förra veckan under vistelsen i Lilla Fallvik var det Söderökärret som gällde. Där upptäckte vi flera skogssnäppor, enkelbeckasiner, sånglärkor och som mest ca 20 tranor. Sångsvanar och grågäss vid Vakendals dammar hade också anlänt till fjolårets häckningslokal i det med åren allt frodigare vassriket. Över den största dammen såg vi också en fiskgjuse hänga i luften och där spelade kniporna upp sina ritualer inför ännu en häckning i Vakendalsdammen som numera är en etablerad våtmark och en utmärkt fågellokal. Under påsken lappade vi ihop vildsvinsskadorna på Lilla Fallvik, hoppas det nysådda får vara i fred från ytterligare vildsvinsbesök. Efter Valborg blir det som vanligt deltagande i Norra Vätterns konstrunda

Sångsvanar och vildsvin

Publicerad 2014-03-27

Snart är mars månad 2014 till ända. Det har varit en mycket mild marsmånad med vårtemperaturer många dagar. För vår del har det varit utställningen med Nordic Wildlife Art på Galleri Svanen vid Tysslingen som har dominerat verksamheten. Den 11 mars var det pressträff med svanmålaren framför andra Stefan Gustafsson som organisatör. Den dagen fick vi uppleva den stora mängd sångsvanar som rastar vid sjön Tysslingen varje år och har blivit en verklig folktradition att besöka. Den här tisdagen noterades 2350 sångsvanar intill sjön, samlade på bekvämt gångavstånd från Galleri Svanen. Vernissagen den 16 mars blev sedan en välbesökt tillställning med många av våra medlemmar närvarande bl.a skåningarna Peter Elfman, Måns Sjöberg och Gunnar Tryggmo. En mindre trevlig upplevelse blev det att se vår tomt vid Lilla Fallvik uppbökad av vildsvin, vilket upptäcktes i början av månaden av Anette och Daniel som hade åkt dit för att skogsvandra. Det blir mycket arbete med att försöka återställa skadorna i påsk.

Till Tåkern på nya vägar

Publicerad 2014-02-21

Den 18 februari var solig och det var vindstilla här i Borenshult. Vi hade bestämt oss för att för första gången köra den nya vägen mellan Motala och Mjölby. Vi åkte en stund senare på en splitterny vägsträcka med vägräcken, genom ett vårlikt februarilandskap. Vägen var fin men förmodligen mycket dyr. Efter att ha konstaterat detta svängde vi av mot Hogstad via Väderstad ut mot Tåkern. Vid Hov vandrade vi ner mot en isbepansrad sjö. Vi spanade av vidderna med våra kikare från utsiktstornets övervåning. Mängder av vita svanar avtecknade sig långt ute i sjön där råken från Mjölnaån löper ut i isen. Själv fick jag strax in ett par grågäss i tubkikaren. Gässen stod uppmärksamt spanande åt var sitt håll ute i Furåsaängen. Jag började teckna av motivet som jag såg i kikaren, då ytterligare ett fågelskådarepar äntrade tornet. Kvinnan i sällskapet, som talade med finsk brytning, var fotograf utrustad med en värstingkamera med långt objektiv. Hon tittade intresserat på min påbörjade gåsteckning. -Vad fint, sa hon som ett artigt konstaterande. Snart smattrade den förmodade finskans kamera i värsta pressfotografstil. Vi kom sedan i samspråk, varefter nya motiv dök upp i våra kikare. Bland annat 16 flygande knölsvanar och ytterligare ett grågåspar som kom flygande över Tåkerns is m.m. Fotograferandet var hennes hobby och var bara avsett för personligt bruk, sade fotografen. Hon visade bilder från sin mobiltelefon på en frusen stor groda. De hade upptäckt grodan under en exkursion just till Hovtornet och när paret nu återvände vintertid låg grodan kvar, fastfrusen i ett frostlager. Det var en fantastisk bild med skärpa och en färgskala modell Rembrandt, tyckte jag. -Jaha, du målar förstår jag, sade hobbyfotografen, vilket visade sig vara ett gemensamt intresse. Efter det avslutande fikat for vi hem via ett virrvarr av nya vägar och Charlottenborgs garnaffär. Dagen därpå var landskapet täckt av nysnö. Februarivintern var återställd och av grågässen på teckningen har det blivit en akvarell.

Januari 2014

Publicerad 2014-01-17

Det är den 17:e januari 2014 när jag skriver dessa rader. Sedan en vecka tillbaka har snön satt sin prägel på landskapet här i Borenshult och snöskottning är nästan en daglig sysselsättning. I går var det stopp i avloppet på vårt gamla 40-tals hus. En firma som rensar avlopp anlitades, så nu fungerar det igen. Vid fågelbordet är det full fart emellanåt. Skatorna är fräckast och tar för sig innan de andra, mindre, fåglarna kommer intill matningen. Hampfrön, nötter, solrosfrön och spillsäd är en aptitlig blandning som lockar de flesta arter. När en frysande bofink dök upp i går intill utfodringsplatsen tillsammans med gulsparvar och bl.a. grön- och gråsiska blev det rapport på Svalan. Många fågelskådare är ute i landskapet och rapporterar flitigt om sina observationer. Själv fick jag telefon från konstnären Dan Dahlberg som hade en duvhök med byte i synfältet från sin bostad vid Göta Kanal i det gamla verkstadsområdet. Jag var i färd med att rycka ut när Dan ringde åter och sa att duvhöken hade flugit sin kos. Jag gjorde en fantasiteckning av en duvhök med byte (en kråka) som minne av samtalet. Sex domherrar har funnits vid fågelbordet från och till under januari, vilket resulterat i flera akvareller med domherrar som motiv.

Dagen före julafton.

Publicerad 2013-12-23

Dagen före julafton är det barmark och fem plusgrader i Motala. Julkort och jul-mail anländer till oss i en salig blandning. Jag går min vanliga runda i skogen, av vilken en del är så kallad gammelskog, modell John Bauer ungefär. Fågellivet i skogen går verkligen på sparlåga så här års. Endast sporadiska möten med större hackspetten borta bland de torra trädstammarna har det blivit under de senaste dagarna. I den nyare delen av skogen är det hårt gallrat och mycket skräpigt här och var. Rådjuren visar sig då och då borta i den gamla delen av skogen, vita stjärtspeglar försvinner bort mellan trädstammarna och stannar emellanåt, blickande tillbaka mot den förmodade faran. Hemma vid Borenshultsgatan har domherrarna infunnit sig vid fågelmatningen, fem röda hanar och två honor. 90 sidensvansar ungefär sitter ibland i våra stora björkar, under spröd silverklockskonsert. Inte mindre än sex skator infinner sig omkring fågelbordet i sin praktfulla vinterkostym, skatorna är mycket vackra så här års. Överskottsskinkan som vi hängt i äppelträdet har försvunnit under mystiska omständigheter. Vem kan ha norpat denna fläskiga godbit ur trädet? Detta verkar vara ett mysterium att utreda. Nu väntar vi på vår dotter Jessica med familj som kommer från Huddinge för att fira jul hos oss. För övrigt är det drottning Silvias 70 års-dag i dag måndag den 23 december år 2013.

Sparvhökar och fågelbord

Publicerad 2013-11-26

Den 25 november körde vi ett varv kring Tåkern. Avsikten var att sätta upp affischer inför kommande utställning. Fågelskådning i hård motvind blev det från Hovtornet med tusentals svanar i kikaresiktet och en havsörn syntes sväva långt borta mot Hångerskogen. Änder av olika slag kurade för den hårda blåsten i pärlbandsformation intill vassarna. I dag den 26 november är jag i full gång med förberedelser inför utställningen. Jag står intill fönstret i vardagsrummet, från vilket vi har uppsyn över fågelbordet på bred front. Plötsligt smäller det till mot fönsterglaset. Jag tittar ut och ser sparvhöken försvinna från fågelbordet i skydd av cypressen. Tydligen hade höken slagit mot något och hindrats av fönsterglaset. Senare på eftermiddagen har vi färdats några mil upp i Karlsbyskogen för att hämta lingonris. Jag deltar inte själv i risknipsandet utan håller uppsikt på naturen omkring oss. Det har börjat skymma så smått, när jag konstaterande detta riktar min uppmärksamhet mot den rodnande skyn. In i mitt synfält passerar dagens sparvhök nummer två. Höken försvinner bort över trädtopparna i ljudlöst glidande flykt. Kanske var den på väg mot villabebyggelsen i Karlsby och matnyttiga fågelbord?

Oktoberfärger

Publicerad 2013-10-14

Oktober månad har inträtt med sprakande färger i landskapet. Älgjakten börjar i dag i Östergötland m. fl. platser, så det gäller att hålla sig borta från storskogen. Jag har målat en del beställningar på sistone bl.a. en gröngöling som på sitt sätt passar in i den höstliga färgprakten. Utställningen på Dubergska gården i Motala närmar sig, så det gäller att fara ut till Tåkern bland flera lokaler för nya motiv och upplevelser i naturen.

Åter till Tåkern

Publicerad 2013-09-17

Via de nya vägarna kring Motala och Vadstena for vi i lördags äntligen till Tåkern. Historiens vingslag visades vid det nya Naturum Tåkern. Glänåstornets stomme fanns där att beskåda liksom foton på bl.a. Gebbe, Elderud och Bergengren. Det var kul att se bilder från fältstationens begynnelse. Dessförinnan hade vi beskådat en stor mängd brunänder och fiskgjuse från Hovtornet, även snatteränder var det gott om. Vi hade också vandrat ner till Sjötuna udde via en skrovlig men kreaturslös ängsmark. Vi fick god belöning i form av 110 tofsvipor, 1 kustpipare, 1 grönbena, 2 enkelbeckasiner, 1 småsnäppa, 4 strandpipare och som pricken över i ca 40 kärrsnäppor. Det blev ett lyckat kameraskott och senare en akvarell av kärrsnäpporna. Dagarna innan hade jag avslutat vår Fallviksejour med att måla vår morgonobservation av en duvhök i Söderödalen i ett virrvarr av torra grenar.

Augusti - September

Publicerad 2013-09-11

Augusti månad har passerat utan att jag hunnit anteckna något i naturrutan. Jag målade i slutet av augusti en ung havsörn i skymningsljus vid Söderö på ett av de höga bergen intill ekbacken i dalen. En fin bild av en glada och ormvråk blev det också då, vid fälten intill Oppeby kyrka. Nu efter fem dagar i Lilla Fallvik har det fyllts på med nya intryck i reviret kring Söderö och bort mot Dockekulla.I september är det i första hand rovfåglarna som står på önskelistan. Att vänta sig rovfåglar i samma stora antal som exempelvis vid Tåkern är ju inte att tänka på härnere i skogsbygden. På kvällsturen i lördags hade vi ändå ovanlig tur. En stenfalk poserade ute i ängen vid Herrsjö på en stor sten. Vi fotade suddigt genom bilfönstret, men hade fint kikareavstånd. Förmodligen var det förklaringen till våra obestämda falkar vid lilla Fallvik tidigare på dagen. En falk som på typiskt manér för stenfalk svepte in över vår tomt på väldigt låg höjd försvann in i lindarna men dök strax upp tillsammans med en artfrände på gemensamt utfall mot något byte över ängen, med sjön Åländern i bakgrunden. Senare vid Herrsjö dök även den stationära tornfalken upp intill vägen där stenskvättorna haft sitt revir under den gångna sommaren. Vi for vidare till Håleboreviret där vi bland annat såg kungsörn förra året. Genast när vi parkerat på vår skådareplats intill vägen så flög en stor fågel förbi en bit ut i ängen. Den stora fågeln slog ner i en tall en bit tillbaka mot Hålebo, på perfekt tubkikareavstånd. Det var en havsörn 2k som satt kvar tillräckligt länge för avritning, innan den flög vidare mot Åländern. Uppe på berget i ängen stod några dovhjortar i det skumma kvällsljuset. Vi fick ändå bra skärpa i kikarna.Sedan vände vi hemåt i det mörknande skogslandskapet.

Julianteckningar

Publicerad 2013-07-07

Lördagen den sjätte juli inleddes med en vandring i Knäppaområdet, utmed Borens stränder. Vattnet var tjänligt för bad kunde vi läsa på anslagstavlan intill badplatsen vid Gröna plan intill Sjöbo. Skäggdoppingar i stort antal dominerar fågellivet i Vedemödelen av sjön kunde vi konstatera.

För ett par dagar sedan kom vi hem från Kinda och Lilla Fallvik med nya intryck, bland annat av den, som vi trodde, ensamma kniphonan. Knipmamman hade nu fyra eller vid en annan räkning sex ungar. Ungfåglarna var dock väldigt självständiga och var ofta långt ifrån honans kontroll. Vidare såg vi vid Vakendals dammar bland annat en brun kärrhök på jakt i landskapet. I går den sjätte juli på kvällen for vi ut till Olivehult för att eventuellt höra på kornknarren. Någon knarr kunde vi inte höra, däremot trumpetade några tranor från Stråkenhållet och en halvstor fågel på avstånd kunde väl vara en sparvhök, troddde vi när vi vände vid hästhagen. Dikesrenen var väldoftande av många sorters sommarblommor och klövern lyste röd i kvällssolen. Något senare en bit hemåt fick vi se en rovfågelsiluett högt i en torr talltopp. Efter kontroll genom Birgittas lite skarpare kikare, kunde jag konstatera att det var en pilgrimsfalk som avtecknade sig emot aftonhimlen. Någon tubkikarebild hann det aldrig bli, falken gäckade oss på tre ställen nära varandra. -Vad stor den var, tyckte Birgitta om falken. Jag hade redan bestämt mig för att det var en hona, som nu hade fösvunnit i sommarkvällen.

Från Fallvik rapporterade vår dotter Anette att de bland annat sett en stor älg under kvällsrundan. Vår runda avslutades med en frisk räv intill vägen ner mot Björka.

Midsommar i Kinda

Publicerad 2013-06-25

Årets Midsommar är nu passerad. Min förkylning och hosta har ebbat ut och vi kunde fira midsommar som vanligt i Lilla Fallvik. Vädret har som omväxling varit ganska soligt under helgen där nere i Kindabygden. Söderö har sorg, då godsherren Johan-Gabriel Beck-Friis har av lidit. Det känns en saknad även för mig, vi var ju lika gamla, vilket jag beskrivit i ett minnesord i ÖC. Som vanligt är det gott om dovhjort men sämre med fågellivet nere i Söderöreviret. Tranorna hittade vi i alla fall efter ett par dagar. De har en unge även i år och tillbringar dagarna mellan Vakendals dammar och Norrö. I vår stora fågelholk har det svartvita flugsnappareparet en kull att föda även i år. När Birgitta spikade upp ytterligare en holk upp emot granplanteringen, så kom genast en flugsnappare dit också. Kanske var det bigami på gång eller var det ytterligare en flugsnapparehane som sjöng från björken där den nya holken är uppsatt? I dammarna vid Vakendal såg vi under veckan en ensam kniphona, troligen berövad sina ungar, medan sångsvanarna däremot har lyckats få fyra ungar i samma vatten. Ytterligare två tranor med myrvattenbruna ryggar hann vi se i dalen vid Norrö innan vi vände hem till Motala igen efter en lyckad midsommar vid torpet, som även innefattade galande gökar, skogssnäppa, storlom och en trolig trädlärka.

Maj 2013

Publicerad 2013-05-24

I morgon är det den 25 maj och Tåkerns Naturum fyller ett år. Jag var där i går och levererade mina fågelkort, som det har varit god omsättning på under Naturums första år. Kanske inte så underligt då inte mindre än tre stora bussar stod på parkeringen och inne i Naturum guidades två grupper resenärer samtidigt. Annars har månaden maj förflutit i en vådlig fart som vanligt, man hinner inte alls med att bevaka naturen så som man skulle vilja. En utställning i Degerfors Kulturcentrum är en av anledningarna. Hela Kristi Himmelsfärdshelgen gick åt att genomföra separatutställningen i det stora galleriet Veboa. I början av månaden var det i alla fall några dagar med en del naturupplevelser i form av tranor och en kungsörn bl.a. Vår skog har blommat först av blåsippor och tussilago sedan vitsippor i vanlig ordning. Innan utställningen i Degerfors ritade jag av en koltrast mitt i blåsippshavet.Den blev senare en akvarell. Inte mindre än tre härmsångare har de senaste dagarna tjattrat intill kärleksstigen som löper genom skogen och den första rödvingetrasten hördes här igår. I vår cypress har ringduvorna bo även i år, roligt att paret återkommer till just vår trädgård år efter år. En envis förkylning hindrar vidare exkursioner för närvarande, vilket gör att man uppskattar svarthättans vackra sång utifrån skogskanten desto mera, tonerna strilar in genom det halvöppna fönstret på vårt hus samtidigt som ringduvan landar i cypressen bara några meter från övervåningens stora fönster. Ute över Boren flyger skarvarna i ständig skytteltrafik från Vättern.Sommaren väntar nu och husrenovering av ännu en trasig yttervägg.Ägandet har sina sidor har man fått lära sig efter 47 års boende i samma hus.

Fågelliv i april

Publicerad 2013-04-08

Den 8 april är en måndag och vi beslutar att fara ut mot Borensberg och Norrbysjön vid Sjöbacka. Vid första anhalten innan Sågarehem finner vi några poserande storskrakar, ett par som gonar sig i solen intill iskanten. En annan skrakhane oroar och en liten revirstrid uppstår i några sekunder, sedan fortsätter storskrakparet att sola intill Strömkanten. Grågäss, tranor och tofsvipor på fälten ute vid Norrbysjön är det första vi ser där ute mellan Kungs Norrby och Bjärka. När vi senare anländer till Sjöbacka ser vi en häger flyga förbi. Vi fotar grågäss och tofsvipor i solskenet. Utefter vägen mot sågverket står massor av grågäss ute på gärdet. Efter fika i bilen går vi en bit efter vägen med våra tubkikare och får in bläsgäss och sångsvanar samt en mängd andra gäss bl.a sädgås och vitkindad gås. Bläsgässen visar sig senare vid en räkning i medljuset från kanalbanken vara 37 stycken. Tidigare hade vi sett en havsörn (Adult) som jagades runt av en fiskgjuse. Salskrakar fanns det också i vattnet vid Sågarehem. Avslutningsvis innan vi lämnar Sjöbackaområdet räknar jag 24 viggar i vattnet. Flera lärkor drillar också i det vackra, men kalla vädret innan vi beger oss hemåt för att smälta intrycken av turen kring Norrbysjön både vad det gäller teckningar och foton.

Februari

Publicerad 2013-02-28

Februari månad har förflutit hemmavid med arbete i ateljén samt medverkan på Tema Vatten-utställningen i Vadstenas Rödtorn. En söndagseftermiddag besökte vi Omberg och klättrade upp på Hjässan i jakt på nordens papegoja som tallbiten ibland brukar kallas. Tyvärr missade vi begivenheten och så mycket övrigt i fågelvärlden såg vi inte förutom ett stort antal gulsparvar vid Ramstad. Här hemma på tomten har rådjuren gästat oss för att äta äpplen och senast i dag var sidensvansarna här i samma ärende.

Hökuggla!

Publicerad 2013-01-19

Nu är det år 2013. Januari har vi traditionsenligt inlett med ett besök i Kinda och Lilla Fallvik. Mycket snö var det trots tre plusgrader den här fredagen. Det var hjortjakt därnere. Vi såg åtminstone sju skjutna djur när jägarnas karavan passerade tomten. En adult havsörn kretsade över landskapet på nära håll. Den 14:e januari dyker en personlig inbjudan om att ställa ut på Galleri Artifact i New York upp. Får se hur det avlöper? Den 18:e januari for vi äntligen till Bondeby på Prästtomtafältet. Det har länge rapporterats om hökugglor där. När vi på tidig eftermiddag, i soligt men 13 grader kallt vinterväder, anlände mot kullen intill sjön Ommen hade vi genast tur. I en grantopp satt en bullig fågel som det såg ut på håll, det var naturligtvis hökugglan. Vi parkerade intill vägrenen och tubkikaren riggades. Vilken vacker syn vi fick uppleva i form av den sällsynta ugglan i närbild. Någon bra fotobild gick inte att få i motljuset, men ugglan satt snällt kvar medan jag ritade av tubkikarebilden ganska noga. Endast huvudet rörde sig spanande fram och åter på ugglors vis. En lyckad dag tyckte vi när vi vände hemåt denna mycket kalla men vackra januaridag. Prästtomtafältet var i sin finaste vinterskrud. hemfärden i januariskymningen blev mycket stämningsfull.

God Jul!

Publicerad 2012-12-24

Julafton i ett snörikt Östergötland. Tomten från Fallvik är på väg förbi torpet Millingtorp i Kättilstad, som alltid i sällskap med katten Tyson. Här hemma i Borenshult går livet vid fågelbordet sin gilla gång och om detta handlar även mitt julkåseri i Länstidningen Östergötland. En ringduva och två bofinkhanar uppehöll sig vid fågelbordet idag, så det blev rapport på Svalan. Vanligen rapporterar jag när jag ser något ovanligt bland fåglarna för årstiden eller någon mindre förekommande fågelart i sammanhanget. För de vanligaste arterna får vi invänta räkningen av "Fåglar inpå knuten" i januari 2013.

Grå november

Publicerad 2012-11-28

November månad är snart till ända och julen närmar sig med stormsteg. Som vanligt har månaden varit präglad av gråhet och i mitt eget fall av en envis förkylning. Exkursionerna har i stort sett uteblivit med undantag för vandringarna i skogen här hemma. Rapporter om bl.a. tallbitar på Omberg har duggat tätt på "Svalan", men vi har inte hunnit dit den här gången. Även Motala har fått besök av de orädda fåglarna som förr kallades Nordens papegojor. Vid några tillfällen har jag på nära håll studerat arten, exempelvis år 1978 på just Omberg, då tillsammans med kollegan Gebbe Björkman. Den allt för tidigt påbörjade fågelmatningen blir plötsligt motiverad när snön faller över Borenshult den 28 november och vi ser fram emot ännu en vinter med fågelskådning inpå knuten som en självklar begivenhet.

Gärdsmyg och urskog

Publicerad 2012-10-28

Sista dagarna i oktober passerar just i skrivande stund och naturen förbereder sig för vinter. Nedfallna löv gör marken brun och stigarna otydliga i vår skog här i Borenshult mellan Västra Lund, Offerby och Björkelund. Fågellivet inne i skogen går verkligen på sparlåga nu. Den tysta månaden november nalkas liksom en sent bestämd utställning i min målarateljé. Fågelupplevelserna inne i skogen är få, några arter varje gång under min dagliga entimmesvandring där. En av de mest minnesvärda upplevelserna denna månad var en gärdsmyg som varnande hade upptäckt mig på ett tidigt stadium. Gärdsmygen höll till kring och på en stor stubbe intill järnvägsspåret där avverkning skett med breda gator vid sidan av spåret. Många rotvältor finns också därborta i Offerbydelen av skogen, där en riktig urskog håller på att ta form, om den nu får vara i fred.

Jägare, pilgrimsfalk och blå kärrhök

Publicerad 2012-10-19

Oktober månad sprakar nu i sin finaste färgprakt. Under en dagsutflykt vintrade vi in torpet Lilla Fallvik. Detta var den 6:e oktober och jägarna samlades till genomgång inför älgjakten på Söderös marker. Flera billaster med jaktfolk passerade vår tomt. I fantasin föreställde jag mig en del av jaktlaget fångade i ett humoristiskt ögonblick. På min barndoms teckningsmanér och förmodligen inspirerat av uppväxtårens jaktlag i Hycklinge. Fredagen den 12:e oktober for vi på fågelskådning till Svartåmynningen vid Roxen. Genast när vi anlände till fågelplattformen vid Nybro fick Birgitta in pilgrimsfalken i sin tubkikare. Jag spanade in den också och tecknade direkt ur tubkikaren av motivet på högsta zoom i Swarovskituben. Nitton hägrar landade ute i ängens vattensamlingar och grågässen var säkert minst ett tusen, en del sädgäss fanns också. Mängden vitkindade gäss var också påtaglig, cirka 230 trodde jag att det var. Den vackraste upplevelsen den här dagen seglade efter fikarasten in i kikarebilden, nämligen en blå kärrhökshane, metalliskt lysande i det vackra höstvädret mot bruna mader. Vi hade då sällskap av ett par småländska skådare som vi stolt kunde visa begivenheten direkt i våra egna tuber.

Fossala udde och Ekebyborna

Publicerad 2012-09-18

Att havsörnen har återhämtat sig från hotet om utrotning kan man numera med säkerhet konstatera. Det går knappast någon vecka utan att man stöter på havsörn någonstans i det östgötska landskapet. Senast i söndags den 16 september när vi skådade omkring Ekebyborna och Stora Fossala udde fick vi se havsörn i aktion. Genast när vi kom till prästgåden upptäckte vi att det var stor oro bland fåglarna i Boren. Utanför de stora vassarna kacklade upprörda grågäss och kanadagäss, som i ett våldsamt uppflog verkade vilja sätta sig i säkerhet. Efter någon halvtimme vid prästgården for vi vidare mot Fossala udde. När vi närmade oss den lilla viken in mot Fossala blev det åter oro bland gässen som högljutt lyfte från vattnet. Förklaringen var nu fullt synlig, då en stor havsörn svävade på låg höjd intill stranden. Det blev en upplevelse genom kikarens förstoring och en akvarell så småningom. Ute på den lilla tuvholmen intill udden såg vi dessutom ca 40 tofsvipor och en flock starar.

Rovfåglar och sångsvanar

Publicerad 2012-09-11

Onsdagen den femte september är vi åter på väg till torpet med en hägrande gräsklippning att se fram emot. Ironin kompenseras av stora förväntningar på rovfåglar i Söderöreviret. Det var sporadiskt med fåglar i rörelse den här onsdagen, men en liten räv dök i alla fall upp vid vägskälet till Stora Fallvik. Gräsklippningen var avklarad några timmar efter ankomsten till torpet, så nu väntade några dagar med intensiv natur- och fågelskådning i jakten efter nya motiv. Andra dagens förmiddag skådade vi från vägen upp mot höjderna kring Annelund. En ensam korp i en tall blev efter en stund uppskrämd av en rovfågel som tog korpens plats i tallen. Jag gjorde en skiss av händelsen via handkikaren. Hållet var långt, men det var ganska säkert en fjällvråk som satt där i tallen. Senare, på väg upp från Åländern, fick vi se en märklig syn, nämligen en sångsvanfamilj som promenerade på landsvägen intill vårt torp. Vi följde svanarna på avstånd, cirka 150 meter, och såg dem så småningom simma ut i Kvarnsjön. Först trodde vi att "vår egen" sångsvanfamilj vid dammarna vid Vakendal hade vandrat hela vägen mellan vattendragen. Men det visade sig senare vara ett felaktigt antagande. De vandrande sångsvanarna kom troligen via den stora sjön Åländern för att byta miljö av någon anledning. Tredje dagen for vi till Dockekulla för att kolla om "deras" sångsvanar fanns kvar där. På vägen dit, vid Härsjö gård, dök en grant pälsad räv upp alldeles invid gården, men försvann snart i terrängen. Väl vid Dockekullas viltvatten kunde vi räkna till sju ungfåglar i sångsvanfamiljen. Eftermiddagspasset ledde till Brodalen samt Oppeby och Rosebro. Vi såg en fiskgjuse där intill Åsundens strand. Vi stannade senare vid ett nyskördat fält intill Bodavägen. Fullt av kajor och kråkor samt tre omrvråkar sågs där. En tornfalk hängde också i luften på intensiv spaning. Vi lyckades plåta falken från vägkanten. Dagen därpå kom vi åter till platsen för att fortsätta utforskningen av vägen mellan Utdala och Boda fram mot Hägerstad. Vid gården Utdala fick vi en ny uppvisning av tornfalken som visade sig var en hona. Falken hade just slagit en sork och försökte hitta en lugn plats där den kunde spisa sitt byte. Vi följde falkens ansträngningar under tiden som jag tecknade från det utmärkta gömslet i bilen. Birgitta hade hela tiden omgivningen under uppsikt. Bl.a. dök flera vråkar upp över landskapet. Falken verkade efter en stund ha tappat sitt byte och satte sig uppgivet på en kraftledningstråd. Skolbussen körde förbi i full fart och falken försvann i fjärran, men hade i alla fall fastnat i mitt ritblock. Vi rastade vid den fina sjön Nimmern, som kan beskrivas som ett specialtillhåll för skäggdoppingar. Ett stort antal av arten uppehöll sig långt ute i sjön. Senare vid Kättilstad kyrka såg vi bl.a. en lärkfalk över sjön Striern, som för övrigt verkade vara fylld av svanar, änder och sothöns. När vi framåt sextiden passerade Vakendals dammar ropade Birgitta till - En örn! Vi hoppade fort ur bilen och blickade ut över dammarna. En stor havsörn svävade hotfullt över Vakendals sångsvanfamilj och ett myller av gräsänder. Vi såg dock inte örnen slå efter något byte vid tillfället. Vi hade tidigare konstaterat att sångsvanarna tydligen mist en av sina årsungar. Det hade under sommaren dittills varit fyra ungar i vakendalsfamiljen. Nu återstod bara tre flygfärdiga ungfåglar. De vandrande sångsvanarna i Kvarnsjön var fortfarande kvar när vi vände hem mot Motala igen efter några intensiva dagar i Kindabygden, som avslutades med ytterligare ett rävmöte alldeles intill häcken på Lilla Fallvik samt en bivråk vid Söderö.

Röd glada

Publicerad 2012-09-04

Årets sommar verkar vara till ända och september månad har gjort sin entré, den första höstmånaden. Senaste veckan nere vid sommartorpet gick i vråkarnas tecken. Ungfåglar av ormvråk och bivråk jamade över dalen i Söderö. En av fåglarna verkade lite smäckrare men stod också och ryttlade i luften. Birgitta tipsade direkt på en glada. Vi blev inte säkra på obsen första dagen då avståndet var för stort, liksom ovanan vid att se glador i dalen. På morgonrundan dagen därpå blev det bingo. Sittande på en vägskylt satt en rovfågel och balanserade. Jag ritade av siluetten från tuben. Fågeln lyfte och vi körde fram till kurvan vid kärret. Då kom fågeln flygande på ganska nära håll. Nu var det ingen tvekan, det var en röd glada som flög över kärret intill platsen där mitt barndomshem tidigare var beläget. Gladan slog sig ner i ett torrt träd intill kärret, med den gamla vägen i bakgrunden. I tubkikaren fick vi se den röda gladan i detalj. Fågeln satte sig i godan ro och började ansa sin fjäderdräkt. Jag tecknade febrilt för att hinna notera fågelns egenheter. Dessbättre satt gladan kvar en bra stund, vilket gjorde en detaljerad uppteckning möjlig. Flera skisser blev det och dessutom så småningom två akvareller, varav den senaste där fågeln plockar i fjädrarna blev färdig först här hemma i Motala. I morgon åker vi till torpet igen för nya upplevelser i vråkarnas dal.

Lärkfalkar i Söderö

Publicerad 2012-08-16

Augusti månad har några veckor kvar när detta skrivs. Det svala, men ibland soliga, vädret gör att det är glest med insekter i luften. Många fågelarter har det tufft nu i år och många häckningar kan misslyckas på grund av insektsbristen. Kanske gäller det också lärkfalkparet som vi såg härom kvällen i Söderöskogen? Det var årets första obs av lärkfalk för vår del därnere i sommarreviret. Sträcket av vadarfåglar har dragit genom Östergötland i slutet av juli och början av augusti. Kärrsnäppor, kustpipare, myrspovar m.fl. passerade bla. Roxen och Tåkern i betydande antal enligt rapporterna, men vi hann av olika anledningar inte med att bevaka dessa exklusiva fåglars ankomst i år. Dovhjortarna på Söderös marker är som vanligt många, tjurarna med stora hornskovlar och prickig sommardräkt går i celibat under sommaren verkar det som. Vid Basunda ser vi dovhjortar i hägn, vissa hindar med en ovanligt intensiv pricktäthet. Vad som orsakar variationen skulle vara intressant att veta. OS-sändningarna från London är slut och den legendariska fotbollsstadion Råsunda i Stockholm skall rivas. Sista matchen mot Brasilien blev 0 - 3 i baken för det svenska landslaget. Nu går vi mot höst och kräftpremiär.

Juli

Publicerad 2012-07-24

Nu i juli månad var det min 70:e födelsedag. Bemärkelsedagen firades i familjekretsen på Borenshultsgatan 32 i Motala, vår bostad sedan 1965. En exkursion till ön Fjuk i Vättern tillsammans med biologen Roger Larsson hade jag hunnit med innan födelsedagen. Under båtturen hann vi, Roger, jag och hans små döttrar att bese den stora skarvkolonin på holmarna som kallas Erkerna en bit från Fjuk. Cirka 700 fåglar påstås bo där, vi tvivlade inte på uppgiften när vi kom nära den stora kolonin. Jag målade sedan efter hemkonsten flera akvareller med fyren på Fjuk i centrum.

Nere kring torpet i Kinda är det som vanligt gott om naturupplevelser. Att se de vuxna tranorna flygträna sin enda årsunge (som nu har de vuxna tranornas storlek) är en upplevelse utöver det vanliga, och även en fortsättning på fjolårets studier av samma tranföräldrar med det årets ungfågel, som vi inte då hann följa ända fram till flygfärdigt skick. Annars har tofsviporna varit i centrum nere i Söderödalen. Honan ruvande på boet har jag sett och målat liksom senare viporna med sina ungar på en åker intill sjön Ämmerns vik vid Norrö.

Tåkerns Naturum och nattsångare

Publicerad 2012-06-18

Onsdagen den 13 juni var vi vid Tåkern. Motala Biologiska Förening, där vi är medlemmar, hade inbjudits att hålla månadsmöte i Tåkerns nyinvigda Naturum. Vi fick med hjälp av guiden Olle Kvarnbäck studera den stora och nya anläggningen i sin hela prakt med snidade fåglar av imponerande snitt av Vesa Jussila från Valdemarsvik m.m. Ett fantastiskt bildspel om Tåkernbygden fick vi också se, man kände igen sina tassemarker, uppförstorade, ofta i fågelperspektiv. Sedan vid kl. 21 så var det dags för nattsångareexpeditionen, också under ledning av Olle Kvarnbäck. Vid Ramstadbron var det ganska tyst, men när vi senare stannade vid Väversunda vasslager hördes genast kärrsångaren från en buske sedan ytterligare en kärrsångare under intensivt spel. Det var mörkt när vi anlände till Alvastra gamla pålbyggnad, men desto intensivare sång. Här hördes förutom en kärrsångare ett flertal näktergalar, gräshoppsångare m.fl. under ihållande spel. Konserten fortsatte vid Hov där en vassångare skulle hålla till, men den kunde vi inte urskilja i den imponerande ljudkulissen klockan halv ett på natten över Tåkerns vassar. Nere vid Vakendals dammar i Söderö såg vi på torsdagen att de häckande tranorna har en unge även i år och sångsvanarna där har fyra ungar. En beckasin i Söderös kärrmark blir dock mitt senaste akvarellmotiv.

Tåkern

Publicerad 2012-05-09

Söndagen den 6 maj var vi tidigt på fötter för att kl. 8.00 samlas vid Biologernas lokal för vidare färd mot Tåkern. Tåkerns nya Naturums föreståndare Ellen Hultman hade tidigare bjudit in föreningen till en guidad tur vid Glänås. Ellen hälsade oss välkomna redan vid parkeringen och vi gick sedan i samlad trupp till det vassbeklädda fågeltornet för någon halvtimmes fågelskådning över en solbelyst sjö. Många arter finns att skåda så här års. De rödhuvade dykänderna fanns nu bland många änder ute i den yttersta vassen. Om det var samma par som tidigare synts någon vecka vid Ljung är svårt att veta. Sexton Motalabiologer fick i alla fall en ovanlig art in i sina kikare. Medlemmar ut Tåkerns fältstation visade sedan ringmärkning av ett par talgoxar nedanför tornet. En stund senare fastnade en lövsångare i nätet ute i snåren intill vandringsleden. Vi fortsatte med Ellen Hultman som ciceron vår vandring ut mot Svanshals äng. Skäggmesar svirrade på avstånd, men uppfattades endast av oss längst bort i kön. En liten snok låg ihoprullad intill ledens plankor, vi såg sedan flera ormar under vandringen. Grågässen ute i ängen hade redan ungar i olika storlekar. En liten flock grönbenor for hit och dit innanför vassbältet. Gulärlan syntes också på avstånd ute i ängen. Vi vandrade, efter att ha tagit avsked av Ellen Hultman, vidare på egen hand. Bruna kärrhöken syntes på flera ställen under vandringen ut mot Svanshals udde liksom sävsparven. Flera hanar kvittrade sin typiska strof från vassens topp här och var under vägen tillbaka mot Glänåstornet. Den 13 juni är vi i Motala biologiska förening välkomna tillbaka för att bese anläggningen vid Glänås i färdigt skick, följt av en nattsångarexkursion. Då är Naturumet invigt och klart. Invigningen sker med pompa, ståt och kungabesök den 25 maj.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap