Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fåglar och guckuskor

Våren har nyss passerat och vi är inne i sommarmånaden juni, midsommaren närmar sig med stormsteg. Våren har som vanligt gått i fågelskådningens tecken med orrspel en tidig morgon på Kärnskogsmosse bland annat. Inte mindre än 17 orrtuppar spelade på mossen inför några få hönor. Ljungpipare och grönbenor med flera arter fanns också på Kärnskogsmossen. På vägen dit passerade vi en tjäderhöna som vi kunde fotografera på ganska nära håll.

Den 25 maj bestämde vi oss för att spana efter storlom i sjön Salstern. Vi hade tur och hittade strax ett storlompar med två små ungar, de minsta vi sett hittills. Ungarna var brunbeige till färgen och matades av föräldrarna då och då. Inspirerad av motivet målade jag en stor akvarell de närmaste dagarna. Här hemma vid Boren finns också storlommar. På kvällarna visar sig fyra adulta (vuxna) lommar i Knäppaviken. Lärkfalk och kärrhökar syns också i området liksom en sjungande rosenfink.

Den 31 maj blev det en av många skådningar i Knäppaviken. Rörsångare, sävsparv och knipor syntes men inga lommar. Från utsiktstornet såg jag i alla fall siluetter av större fåglar längre bort i sjön. Jag begav mig därför mot Gröna Plan och badbryggan där. När jag stod på bryggan och spanade med min kikare var det endast storskrakar som syntes, inte de storlommar som jag trodde tidigare. Plötsligt slog en fågel ned på en av bryggans stolpar alldeles intill mig. Det var en av sjöns fisktärnor som tog en paus i jagandet efter f isk. Den verkade helt obekymrad om min närvaro. Jag fick därigenom fina närstudier av tärnan. Minnesbilden blev en akvarell vid hemkomsten.

Den 3 juni blev vi skjutsade till Västergötland av vår naturfotograferande son Daniel. Han hade lovat sin Mor att få se guckuskor där i landskapet. Själv hade han en skeppssättning som mål. Det var regnigt i början av den här pingstaftonen. Vi åkte mot toppen av Kinnekulle, söder om Hällekis. Där vid Hjelmsäter ett stycke från Medelplana kyrka finns de sevärda guckuskorna. Från parkeringen, som var full av bilar, fick vi gå cirka 300 meter på en plankad stig, tills vi kom fram till ett område med repinhägnade guckuskor. Där stod de ovanligt högväxta orkidéerna i all sin prakt. En hel glänta lyste av den gula guckuskon. Omkring stigen blommade också mängder av ramslök. Bland besökarna märktes en jättestor Newfoundlandshund, den var brun och verkade mycket godmodig.

Vi fortsatte mot den stora skeppssättningen vid Flistad i närheten av Tidan. Imponerande att så stora stenar kunde fraktas till samma ställe då för länge sedan. Daniel hade noga dokumenterat både guckuskor och skeppssättning och vi fortsatte nästgårds till fågelsjön Östen. Besöket vid sjön väckte minnen till liv av sångsvanar och akvarellmålning i slutet av 1970-talet. Den här eftermiddagen uppehöll vi oss ett par timmar vid sjön. Daniel fotograferade miljön med bland annat två havsörnar och en jagande lärkfalk. Vi begav oss hemåt över Töreboda och Undenäs. Utflykten artade sig till en mycket fin Morsdagspresent som varade hela dagen.

Nu närmar sig årets midsommar med våra vanliga traditioner som dans kring midsommarstången, små grodorna med mera.

Greger Johansson |  0141-589 15  |  070-343 98 94  | E-post

© Greger Johansson |  » Om cookies  |  » Sitemap